MISIJA PODMORNICE?

Jill Biden zablistala u haljini Ralpha Laurena, a zanimljivo je do koga je sjedila na večeri čelnika G20

31.10.2021 u 18:57

Bionic
Reading

Američka prva dama je na večeru čelnika G20 stigla u blistavoj lila haljini Ralpha Laurena, no možda je zanimljiviji raspored sjedenja koji su pripremili talijanski domaćini za dr. Jill Biden

Na večeri koju je u subotu u rimskoj palači Quirinale iz 16. stoljeća priredio talijanski predsjednik Sergio Mattarella, čelnici zemalja skupine G20 razdvojeni su od svojih supružnika.

Tako je američki predsjednik Joe Biden sjedio do predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, dok je skockana dr. Jill Biden mjesto dobila uz francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Iskusnoj američkoj profesorici engleskog jezika i mladom francuskom predsjedniku, slabom na iskusne profesorice jezika, ovo nije bilo prvo druženje, jer su se zbližili u srpnju na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, kad su predstavljali svoje zemlje.

Američka prva dama i francuski predsjednik nakon ceremonije su zajedno pratili nekoliko sportskih događaja, a u subotu su ponovno dobili priliku družiti se uz slasne zalogaje mariniranog lososa, rižota s bundevom i bijelim tartufom, pečenih artičoka, brancina i povrća.

Večera čelnika G20 i njihovih supružnika Izvor: EPA / Autor: PAOLO GIANDOTTI / QUIRINAL PRESS

U petak je 70-godišnja Jill Biden vrijeme provodila pijuckajući Chardonnay u restoranu u centru Rima s prvom damom Francuske Brigitte Macron, učiteljicom francuskog.

Modno usklađene u mornarsko plavim kompletima, dvije su prve dame provele prekrasno zajedničko vrijeme, a Biden je kasnije izjavila da su 'se dvije prijateljice družile baš kao sestre'.

Jill Biden i Brigitte Macron Izvor: EPA / Autor: MAURIZIO BRAMBATTI

Druženje prvih dama se dogodilo uoči prvog susreta njihovih muževa nakon spora oko podmornica, u kojima je Francuska izvisila, a američki predsjednik je kasnije u susretu s Macronom tu situaciju nazvao 'nespretnom'.

Koliko je Bidenu priča prošla, vidjet će se, ali talijanski su domaćini očito igrali na sigurno, pa su poslali njegovu suprugu da uz mariniranog lososa porazgovara s Emmanuelom Macronom.

Situacija neodoljivo podsjeća na 'diplomatsku akciju' na večeri čelnika G20 u Hamburgu 2107. godine, kad je prvoj dami Amerike Melaniji Trump dodijeljeno mjesto za stolom uz Vladimira Putina, koji je s njenim suprugom Donaldom imao nekakve nesuglasice.

BBC-jev dokumentarac otkrio je ove godine kako je taj raspored sjedenja bio podvala njemačkih domaćina.

'Glavni cilj je bio samo posjesti predsjednika Trumpa do Putina. Obzirom na njegovu vlastitu osobnost, smatralo se da će moći potaknuti dobru kemiju', otkriveno je BBC-jevom trodijelnom dokumentarcu 'Trump Takes on the World'.