upitna budućnost

BHRT na rubu opstanka, ne mogu naplatiti dugove u iznosu od vrtoglavih 40 milijuna eura

09.09.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Državna, Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT) dovedena je na rub opstanka zbog nemogućnosti naplate dugovanja, koja su dosegnula iznos od 40 milijuna eura, koje prema njima imaju entitetski RTV servisi zbog neproslijeđivanja dijela pripadajuće RTV pristojbe

U priopćenju Upravnoga odbora navodi se kako je '"krajnje rizično" financijsko poslovanje BHRT-a unatoč mjerama štednje koje su poduzete na svim razinama te smanjivanju broja zaposlenika.

"Problem je što BHRT ne može naplatiti milijunska potraživanja koja premašuju 80 milijuna konvertibilnih maraka (oko 40 milijuna eura). Ukoliko bi uspio naplatiti potraživanja od RTV pristojbe, BHRT bi mogao izmiriti sve svoje obaveze", navodi se u priopćenju.

Sustav javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini čine tri RTV servisa - državna BHRT, te entitetske RTV Federacije BiH (RTV FBiH) i Radio televizija Republike Srpske( RTSR). RTV pristojbu prema zakonu prikupljaju entitetski emiteri, te bi je trebali dijeliti tako da polovica novca pripadne BHRT-u, te po 25 posto RTV-u FBiH i RTRS-u. No, RTSR dugi niz godina odbija proslijediti dio prikupljenog novca od RTV pristojbe, a RTV FBiH je prestala s tom praksom. Zbog toga se vodi nekoliko sudskih sporova od kojih još nijedan nije pravomoćno okončan. 

Prema medijskim navodima Radiotelevizija Republike Srpske duguje državnom BHRT-u oko 32 milijuna eura. 

Iz Upravnog odbora BHRT-a pojasnili su kako financijski problemi nadrastaju mogućnosti samog BHRT-a zbog neprovođenja Zakona o BHRT-u i Zakonu o sustavu javnog RTV emitiranja u BiH, za šta su odgovorne državne i entitetske vlasti. 

"Upravni odbor poziva na donošenje adekvatnih zakonskih rješenja koji će dugoročno riješiti pitanje naplate RTV pristojbe i stabilnog dugoročnog financiranja", priopćila je uprava BHRT-a.