osnivač amazona

Bezos obećao pozamašan iznos za zaštitu okoliša: Priroda je lijepa, ali i krhka. Sjetio sam se toga kad sam otišao u svemir

02.11.2021 u 13:49

Bionic
Reading

Osnivač Amazona Jeff Bezos obećao je dvije milijarde dolara financiranja za pomoć u obnovi prirode i transformaciji prehrambenih sustava. Financiranje, koje će doći iz fonda Bezos Earth Fund, dio je milijarderove inicijative da potroši deset milijardi dolara na borbu protiv klimatskih promjena ovog desetljeća.

"Priroda je lijepa, ali je i krhka", rekao je Bezos delegatima na klimatskoj konferenciji COP26 u utorak. “Sjetio sam se ovoga u srpnju kada sam otišao u svemir s Blue Originom. Rečeno mi je da gledanje zemlje iz svemira mijenja optiku kroz koju gledate na svijet, ali nisam bio spreman na to koliko bi to moglo biti istinito.”

Opisujući 2021. kao kritičnu godinu, Bezos je pozvao čovječanstvo da "stane zajedno u zaštiti našeg svijeta".

"Svake godine šume i krajolici apsorbiraju 11 milijardi tona CO2 iz atmosfere. Kako uništavamo prirodu, preokrećemo ovaj proces”, rekao je na događaju u Glasgowu.

“U previše dijelova svijeta priroda već prelazi s ponora ugljika na izvor ugljika. Ovo je velika opasnost za sve nas.”

Bezos Earth Fund obećao je u rujnu ove godine dati milijardu dolara bespovratnih sredstava s naglaskom na napore očuvanja okoliša.

"Zajedno, ove obećane tri milijarde dolara potaknut će novi trostruki plan prirode za Bezos Earth Fund, istovremeno usmjeren na očuvanje, restauraciju i transformaciju hrane", rekao je Bezos.

Jeff Bezos u Glasgowu Izvor: EPA / Autor: ROBERT PERRY

Bezos se usredotočuje na Blue Origin, svoju tvrtku za istraživanje svemira, i inicijative kao što je Earth Fund otkako je u srpnju napustio mjesto izvršnog direktora Amazona.

No, postoji zabrinutost da bi upravo privatna industrija svemirskih putovanja, koju promiču tvrtke poput Blue Origina, mogla s vremenom postati štetna za okoliš.