uložen prigovor

Izraelska ministrica nije mogla ući na samit COP26 jer je u kolicima

02.11.2021 u 09:33

Bionic
Reading

Izraelska ministrica energetike Karine Elharrar nije mogla prisustvovati klimatskom samitu COP26 u ponedjeljak jer organizatori nisu omogućili ulaz osobama u kolicima, objavila je Elharrar na Twitteru, a prenosi u utorak BBC

Elharrar je tvitala da je "tužno" što UN "ne osigurava pristupačnost svojim događajima".

Član delegacije izraelskog premijera Naftalija Bennetta kazao je da je Izrael formalno uložio prigovor organizatorima.

Bennett je poručio da neće prisustvovati samitu u utorak ako se ne omogući pristup ministrici Elharrar, dodao je dužnosnik.

Britanski veleposlanik u Izraelu Neil Wigan objavio je na Twitteru da se ispričao "duboko i iskreno" ministrici.

"Želimo da COP samit pruža dobrodošlicu svima i da je inkluzivan za sve", napisao je.

Elharrar je rekla za izraelski Channel 12 da nije mogla ući na konferenciju, a njezin je ured kazao za Times of Izrael da je ministrica čekala u Glasgowu ispred mjesta događaja dva sata i da se naposljetku morala vratiti u svoj hotel u 80 kilometara udaljenom Edinburghu.

James Cleverly, državni tajnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova, kazao je da je "duboko razočaran i frustriran" jer Elharrar nije mogla prisustvovati samitu.

"Mjesto odvijanja COP-a dizajnirano je tako da bude dostupno svima. Razgovarao sam s ministricom o tome i veselim se sutrašnjem susretu s njom", napisao je na Twitteru.

Član izraelske delegacije kaže da je Bennett obavijestio britanskog premijera Borisa Johnsona o poteškoćama te da je Johnson pozvao Elharrar da se pridruži sastanku dvaju premijera u utorak.