NEPOŠTIVANJE ŽENSKIH PRAVA

Bezbolni porod samo za rizične trudnice

08.06.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Prema deklaraciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2001. godine, svaka žena ima pravo na bezbolan porod, što znači na neku, najčešće epiduralnu ili spinalnu, analgeziju, kojom se otklanja porođajna bol

No dok u SAD-u, u većim bolnicama, analgeziju dobije oko 85 posto rodilja (u prosjeku u cijeloj zemlji, pak, njih oko 60 posto), koliko i u zemljama EU-a, kod nas su stvari po rodilje daleko lošije.

Hrvatske rodilje, u prosjeku, epiduralnu dobivaju u deset do 15 posto slučajeva, i to najčešće kad postoji medicinska potreba, odnosno kad rodilja ima zdravstvenih problema pa velika porođajna bol predstavlja i velik rizik za nju, dok ostale, zdrave rodilje, o epiduralnoj, ako je žele, mogu samo sanjati. Situacija je nešto bolja u velikim rodilištima, poput onih u Zagrebu te u Rijeci, čije rodilište s 20 posto porođaja pod analgezijom prednjači u Hrvatskoj.

Premalo stručnjaka


U riječkom rodilištu, u kojem godišnje na svijet dođe oko 3.000 djece, oko 600 porođaja biva obavljeno s nekom vrstom analgezije, dok daleko lošije prolaze rodilje u malim rodilištima u općim bolnicama, u kojima analgeziju primaju tek medicinski indicirani slučajevi. Razlog tome je, prije svega, premali broj anesteziologa po bolnicama, koji jedini mogu dati epiduralnu, ali i nedovoljno opreme potrebne za ovaj zahvat, piše Novi list.

Rodilišta, nije rijetkost, potkraj svakog mjeseca ostaju bez katetera pomoću kojih se analgezija daje, a čija se cijena u slobodnoj prodaji kreće oko stotinjak kuna, no najveća je prepreka bezbolnom porodu, ipak, premali broj stručnjaka. U SAD-u, koji prednjači po broju bezbolnih porođaja, rodilište koje godišnje broji najmanje 2.000 poroda ima anesteziologa na raspolaganju 24 sata, dok se kod nas anesteziolozi, kao i oprema, 'čuvaju' samo za medicinski indicirane slučajeve.
Zbog toga se trudnice i rodilje kod nas daleko više upozorava na moguće, ali vrlo rijetke, posljedice epiduralne, nego što im se govori o prednostima. U porođaju normalne trudnoće analgezijom se otklanja bol majke, a ujedno joj se omogućava budno stanje i aktivan doživljaj poroda. Obavljena stručno i pod nadzorom, analgezija ne predstavlja izvor komplikacija ni za majku ni za dijete.

U manje od jedan posto slučajeva moguće su glavobolje, koje brzo prolaze i bez posebne terapije, dok su, stoji u stručnim anesteziološkim radovima, ozbiljne komplikacije, s trajnim posljedicama, vrlo rijetke. Činjenica je da epiduralna ne ubrzava porod, već ga, sasvim suprotno, donekle produžava, što liječnicima, pak, ne ide na ruku.
'Kad sam u rodilištu poželjela epiduralnu, rekli su mi da ni slučajno zbog toga neće smetati dežurnog anesteziologa' ili 'Pitala sam, ali su mi odgovorili da epiduralnu mogu dobiti samo bolesne žene, a ja sam zdrava i to mi može više štetiti nego koristit', najčešće su pritužbe žena na internetskim forumima koji se bave ovom problematikom. Tragom informacija s tih foruma došli smo i do podatka prema kojem u sisačkom rodilištu rodiljama epiduralnu naplaćuju, makar je riječ o trošku kojeg u potpunosti pokriva HZZO.