NEUSKLAĐENI S EU

Bez traga: Mađarska briše informaciju o proizvođaču s nacionalnih potvrda o cijepljenju

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 01.03.2021 10:17
  • Objavljeno 01.03.2021 u 10:14
Mađarska

Mađarska

Izvor: EPA / Autor: Tibor Rosta

Na nacionalnim potvrdama o cijepljenju u Mađarskoj neće biti informacija o proizvođaču ubrizganog cjepiva, određeno je amandmanom na uredbu mađarske vlade o cijepljenju stanovništva

Prema tom amandmanu, izmijenjen je dio teksta koji je trebao sadržavati informaciju o proizvođaču cjepiva. Ovo pitanje osobito je osjetljivo u Mađarskoj, jedinoj državi članici Europske unije koja cijepi svoje građane ruskim Sputnikom V i kineskim Sinopharmom - cjepivima bez autorizacije Europske agencije za lijekove (EMA).

Primjerice, Poljska je nedavno odlučila da se u tu državu bez karantene može ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili potvrdom o cijepljenju koja dokazuje da je osoba primila cjepivo autorizirano u EU. Zasad su to cjepiva proizvođača Pfizer–BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

'Trebali bismo biti sretni da imamo bilo koje cjepivo', kazao je Laszlo Cservak, umirovljenik u redu za cijepljenje u Budimpešti na cijepljenje kineskim Sinopharmom. U nedjelju, mađarski premijer Viktor Orbán objavio je na društvenim mrežama da je primio kinesko cjepivo.

Zasad je još uvijek neizvjesno hoće li se na razini EU-a uvesti potvrde o cijepljenju. Nakon video sastanka čelnika država članica u četvtak, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da su stajališta približena, ali i dalje postoje razlike u stavovima oko potvrda za putovanje. Podsjetila je da su se države članice još krajem siječnja dogovorile o podacima koji bi bili uvršteni u takve potvrde o cijepljenju, uključujući i one o proizvođaču cjepiva.

Mađarski premijer rekao je da će gotovo svih 2,6 milijuna Mađara, koji su se dosad prijavili za cijepljenje protiv covida-19 dobiti bar jednu dozu do Uskrsa, odnosno do početka travnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!