BURNO U SABORNICI

Beus Richembergh: Neka se Glasnović podvrgne psihijatrijskom vještačenju jer nije zdrave glave

01.02.2018 u 09:56

Bionic
Reading

Zastupnici su u Saboru i jutros zatražili stanke. Htjeli su govoriti o zdravstvu, HRT-u, LNG terminalu, Ovršnom zakonu, ali i aktualno-političkoj situaciji

Zbog veteranskih bolnica stanku je zatražio GLAS-ov Goran Beus Richembergh.

'Nas se ovdje prije dva mjeseca kada smo raspravljali o Zakonu o hrvatskim braniteljima uvjeravalo da će ogromna sredstva koja se imaju izdvojiti u godinama koje slijede u odnosu na ona koja već sada izdvajamo za braniteljsku populaciju, usmjeriti između ostaloga i za povećanje razine kvalitete skrbi prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima, invalidima i civilnim iz Domovinskog rata i općenito prema toj populaciji. Što se je dogodilo? Dok je ministar zdravstva bio naš kolega Siniša Varga u vladi Zorana Milanovića, limit za bolnicu recimo u Zaboku mjesečni bio je milijun kuna. On je prije godinu i pol srezan na 500 tisuća i ne samo da nije povećan u međuvremenu, a konto obećanja koje je dala Vlada da će se skrbiti bolje o veteranima, nego nisu potpisani ni ugovori s tim bolnicama koji se obično potpisuju potkraj tekuće za sljedeću godinu. Taj limit koji je smanjen ugrožava funkcioniranje svih četiriju bolnica jer u međuvremenu je došlo do povećanja obveza prema zaposlenima u bolnici', rekao je Beus Richembergh.

'Oštro prosvjedujemo i tražimo da Ministarstvo zdravstva istoga časa pristupi rješenju problema sa četiri veteranske bolnice, osigura ima dovoljno sredstava, podigne limite sukladno novim obvezama i omogući normalno funkcioniranje i nastavak zdravstvene skrbi hrvatskih veterana', poručio je GLAS-ov zastupnik.

Među onima koji su tražili stanku je i SDSS-ov Milorad Pupovac koji je želio progovoriti o HRT-u. 'Nedavno smo izabrali novog ravnatelja HRT s očekivanjem da će se stanje unaprijediti. Da će se usmjeriti od stanja propadanja prema stanju konsolidacije, no ništa se od toga ne događa. Jedini javni servis propada na očigled svih nas, a Sabor je odgovoran za funkcioniranje HRT-a', poručio je Pupovac.

Upozorio je da će HRT uskoro postati kuća duhova. 'Tamo je propuh na svakom katu i na svakom radnom mjestu. Hoćemo li sve pustiti da propadne i da se privatizira? To govorim i onima koji će govoriti poslije mene, a s ove govornice huškaju.  Idemo se boriti s onim što su naši problemi, a ne nastavljati ratovati. Sramotno je da HRT radi prilog, slatku ljudsku priču o nekome tko je potegao do Staljingrada,  i što HRT ima taditi prilog o njegovom potomku kojemu je najdraža lutka bila ona Hitlerova. Sram vas može biti', poručio je Pupovac, kojemu je u tom trenutku iz klupa počeo dobacivati Željko Glasnović.

  • +5
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Niste dostojni da vam se odgovori jer prijetite ljudima po hodnicima', kazao je Pupovac Glasnoviću.

Nakon toga svoju stanku je imao i Glasnović. 'Ja sam žrtva jedne paljbene skupine koja me optužuje za govor mržnje'; rekao je Glasnović, a neke u Saboru nazvao mentalnim Jugoslavenima.

'Tko su te glave? Tu sjede. Ne znam jel' su Histrijani, Istrijani, jesu još pod talijanskom okupacijom tamo gore, ja ne znam više, druge glave, bili su pripadnici tzv. ferijalnih saveza, sjećate se ferijalnih saveza, dobili su šatorska krila, pjevali partizanske pjesme, SKOJ-evci, predavali su kao neki koji sjede iza mene, ne sad ovi naši časni ljudi iza mene nego drugo, policijski odgoj je vaspitivanje, predavali su tamo, uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u itd., ali nastavili su to nakon ovoga i nekima se povećalo imovinsko stanje za oko milijun, 2 milijuna kuna', rekao je Glasnović.

Nakon toga za povredu poslovnika javio se GLAS-ov Goran Beus Richembergh. 'Mi već mjesecima trpimo maltretiranje i vrijeđanje zastupnika Glasnovića. To što si dopušta...ne samo da vrijeđa kolege nego i vrijeđa ljude koji nisu u ovoj sabornici i proziva ih kao najveće nule. To je nedopustivo i cijela javnost je zgrožena. Dobrovoljno se dajem na raspolaganje, a pozivam i kolegu Glasnovića, da se podrvrgnemo psihijatrijskom vještačenju jer mislim da taj čovjek nije zdrave glave', poručio je Beus Richembergh.

Za povredu poslovnika javio se i Furio Radin kazavši kako 'Glasnović misli da ima copy-right na hrvatski narod'. 'Takvi govori zapravo izazivaju jednu komičnost i obezvrjeđivanje ovog parlamenta. On se pretvara u kabare. On se pretvara u cirkus. Funkcija zbog kojih smo mi odabrani, izabrani ovdje, nije da na taj način, govorimo i da na taj način tretiramo hrvatski narod', rekao je Radin.

'Ja govorim istinu, a neka netko to prihvati ili ne. Ja sam bio žrtva agitpropovske manipulacije. Imam biračko tijelo koje dijeli moje mišljenje', odgovorio je Glasnović.

Situaciju je pokušao primiriti predsjednik Sabora Gordan Jandroković, zamolivši zastupnike da paze kako govore u Saboru. 'Ovo danas što smo čuli nije bilo primjereno i molim vas da više ne činite. I ne vjerujem da bilo koga treba podvrgnuti psihijatrijskom testu. Molim vas da ne govorimo na način koji nije primjeren Saboru', rekao je Jandroković.

Petrov: U Agrokoru najbolje surađuju bivši predstavnik Knighthead fonda i predstavnici ruskih banaka

Zbog 'tri slike' stanku je zatražio Mostov Božo Petrov. Kao prvu naveo je Inu, gdje Vladi treba godinu dana da izabere konzultante za otkup MOL-ovog udjela. 'Dotada pametni susjedi provode svoj plan, rafinerija Sisak se gasi, a mi nakon bolida kakav je bio INA možda uspijemo na kraju dobiti trokolicu. Ali dobro, ja vjerujem da Mađari, kad bi tražili bolje odvjetnike i glasnogovornike od naše Vlade bolje ne bi našli. Ne trebam uopće niti spominjati, da ima godinu dana Most dao prijedlog modela otkupa INA-e. Vladajući nisu niti trepnuli', poručio je Petrov.

Druga slika je Agrokor, dodao je. 'Umjesto da u 4. mjesecu 2017. počistite sav glib i smrad koji je nastao spregom politike i gospodarstva vladajući su se odlučili nanijeti još jedan kilometar nanosa. Svi odgovorni su ili abolirani ili su poslani na cjeloživotne ferije u druge zemlje. Pola hrvatskog gospodarstva u tom trenutku je dano u ruke Knighthead fondu za čiji se izvorni kapital ni ne zna čiji je. Danas imate jednu jako zanimljivu situaciju. Danas uopće ne znate zapravo tko je vlasnik Agrokora. Ja bih volio da me Vlada u tome razuvjeri. Ali znate tko danas najbolje surađuje po pitanju Agrokora? Bivši predstavnik Knighthead fonda i predstavnici ruskih banaka u Agrokoru. A zanimljivo, u ovom zadnjem razdoblju od mjesec dana pojavljuju se zanimljivi skrbnički računi iz egzotičnih zemalja poput Hong Konga. Zanima me što ćete reći nakon toga? Mislim da je pametnome dosta', dodao je Petrov.

Kao treću sliku naveo je Petrokemiju. 'Navodno danas izvorni kapital Petrokemije vrijedi par desetaka milijuna kuna, tvrtke koja zapravo vrijedi par milijardi kuna. Napravim dug, preuzmi kroz dug, kupci su slični. Očekuje se navodno prodaja PPD-u čiji je kapital, odnosno glavni dobavljač plina Gazprom. Jel' to slučajnost? INA – Roznjev, Agrokor – ruske banke, Petrokemija – PPD čitaj Gazprom. Ja ne vjerujem u slučajnosti. Mene samo zanima jeste li svjesni da ste zbog svoje nebrige, nečinjenja, građenja samo svoga imidža radi svojih karijera i osobnih ambicija nas vjerojatno stavili u kašetu', rekao je Petrov.

Jovanović: Kako će Butković i Capelli moći pogledati biračima u oči?

Zbog LNG terminala oglasio se SDP-ov Željko Jovanović, koji je uvjeren da će Vlada propisivanjem uvjeta gradnje plutajućeg terminala kod Omišlja u potpunosti suspendirati i Ustav i Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i odluke Skupštine Primorsko-goranske županije i općine Omišalj i volju građana Krka, Omišlja, Rijeke i cijele Primorsko-goranske županije.

'Pitam kako će svojim biračima moći pogledati ministri Butković, posebno Cappelli zbog ugrožavanja turizma, jer su i HDZ-ovci u Skupštini Primorsko-goranske županije podržali sve odluke koje se tiču kopnenog, a ne plutajućeg LNG terminala. Je li pred nama nova koksara, pitam Plenkovića, Butkovića, Cappellia ali i posebno gospodina Klarića. Bakru je partijskim dekretom nametnuta koksara koja je devastirala Bakarski zaljev, a sada Plenković po ugledu na neka prošla partijska vremena građanima Krka na silu suspendirajući Ustav i volju građana pod izlikom strateškog interesa Republike Hrvatske nameće novopartijskim dekretom plutajući LNG terminal', rekao je Jovanović.

SDP, kaže, nije protiv LNG terminala, ali žele kopnenu, a ne plutajuću varijantu. 'Protiv smo promjene koja odjednom ide prema morskoj varijanti čime se ugrožavaju interesi Omišlja, Krka, Primorsko-goranske županije. Morska varijanta donosi samo probleme i brigu, ako bi se radio kopneni terminal od toga bi imali koristi građevinari i montažeri, ovako će se kupiti brod ,usidriti ispred Omišlja i Omišalj će pored INA-e dobiti još jednu plutajuću prijeteću katastrofu', rekao je Jovanović.

Komentirao je pritom i ukidanje tunelarine za Svetog Iliju. 'Eto dok se nekima ukidaju tunelarine jer im je župan HDZ-ovac, mi na primjer u Primorsko-goranskoj županiji ne možemo izaći nigdje a da za to ne platimo bilo tunel Učka ako idemo u Istru, bilo autocestu prema Zagrebu, bilo mostarinu prema svim otocima. Prema tome i ja danas tražim sa ove govornice da Vlada po potpuno jednakim kriterijima kao za tunel Sv. Ilija donese odluku za stanovnike svih drugih dijelova Hrvatske po tim istim kriterijima. Posebno to ističem za Gorski kotar, jer bi i za Gorski kotar besplatno prometovanje po dijelovima autoceste poboljšalo gospodarska kretanja, razvoj poduzetništva i demografsku obnovu', rekao je Jovanović.

Oporbi je odgovorio HDZ-ov Branko Bačić. O LNG terminalu, kazao je, raspravljat će se u Saboru. 'Ja bih kolegu Jovanovića podsjetio da nisam čuo da je imao na bilo koji način išta protiv činjenice da je na 6km od Omišlja prije tri godine ili od Raba ili od Lošinja ili do moje Korčule trebalo postaviti naftne platforme. Dapače, SDP je gorljivo zagovarao provedbu projekta istraživanja eksploatacije ugljikovodika na prostoru Jadrana i to duboko u teritorijalnom moru, kažem u neposrednoj blizini istog ovog otoka za kojega sada kaže da ne bi trebalo postavljati osigurati i postaviti plutajući LNG terminal', poručio je Bačić.

Što se tiče Agrokora, Bačić je kazao da su stvari vlasnici te tvrtke vjerovnici. 'U ničijim drugim rukama nije sudbina Agrokora nego u vlasnicima vjerovnika. Zadaća je izvanredne uprave da pripremi prijedlog nagodbe sukladno Zakonu o izvanrednoj upravi, ali će odluku o tome hoće li do te nagodbe doći, kako će ona izgledati, tko će i na koji način participirati u otpisivanju i u kojoj mjeri dugova odnosno vlastitih potraživanja to će u prvom redu odlučiti vjerovničko vijeće kojega će imenovati na prijedlog izvanredne uprave Trgovački sud u Zagrebu', poručio je Bačić.

Veteranske bolnice, poručio je, neće se gasiti. 'Sredstva za rad tih bolnica su osigurana, to je sigurno i kolegi Busu jasno. Pripremljeni su novi ugovori na način da će se financiranje tih bolnica odvijati po pacijentu zaprimljenom u toj bolnici, a ne na način da se paušalno mjesečno osigurava 500 tisuća kuna toj bolnici, neovisno o tome koliko je pacijenata obrađeno u toj bolnici', kazao je.