STANKE U SABORU

Petrov: Za koga i u koju svrhu radi hrvatska Vlada?

31.01.2018 u 10:22

Bionic
Reading

Stankama zbog aktualno-političke situacije započeo je još jedan saborski tjedan. Na temu Ine govorio je Mostov Božo Petrov

'Tko danas piše hrvatsko-ugarsku nagodbu?', upitao je Božo Petrov nakon stanke.

'Nije slučajnost da je premijer u Saboru rekao da se s Mađarima pregovara oko Ine. Mi smo se pitali tko pregovara, s kime, koje je hrvatsko stajalište, ima li nekih zaključaka budući da ni konzultatnte nisu izabrani godinu dana. No onda su se dogodile dvije ključne situacije vezane za Inu gdje su bitne dvije važne tvrtke za Hrvatsku – Ina Rafinerija Sisak i Petrokemija.Činilo se da su to dvije odvojene priče, no kad gledate čini se da se neisporukom plina Petrokemiji ucjenjuje u vezi Refinerije Sisak? I kad se to tako zaključi dogodi se da Mađari došapću Nacionalu za tajni sastanak i da je tema upravo bila ta. Onda Mađari torpediraju potpredsjednicu Vlade i ministra energetike s tog sastanka jer jer je taj sastanak bio očito tajan samo za Hrvate', navodi Petrov.

'Rafinerija Sisak se gasi, gasi se 60 radnih mjesta, a svi saborski zastupnici vidjeli su da Refinerija može poslovati uredno. a zamislite kako bi tek funkcionirala da se u nju ulagalo. Ako je takav dogovor Vlade i Mađara a onda bi bilo u redu da premijer to kaže a ne da Nacional bude glasnogovornik Vlade', poručio je Petrov.

'Tko zastupa Hrvatsku u tim pregovorima? Martina Dalić koja se javno odmaknula od Ine zbog supruga koji radi u toj tvrtki.  Ako su Mađaroni zavladali Hrvatskom onda je to dugoročna politika MOL-a koja njima odgovara. Rafinerija Sisak trebala bi biti hrvatski interes. Onda se postavlja pitanje u koju svrhu i za koga radi ova vlada', kazao je Petrov.

  • +13
Sabor sjednicu nastavio raspravom o poljoprivrednom zemljištu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Pitali ste tko vlada Hrvatskom. Odgovor je jednostavan - vlada Vlada. i logično je i normalno da Vlada razgovara s upravama tvrtki koje su od strateškog značaja', odgovorio je Petrovu Branko Bačić.

Ponovio je da je stav Vlade da se u Sisku treba očuvati rafinerijski biznis, a spomenuo se i Petrokemije. 'Tko je pozvaniji govoriti o sudbini Petrokemije nego Dalić i Ćorić. Ne vidim zašto je problem da je do sastanka došlo i da se razgovara', kazao je Bačić.