PREDIZBORNA NADMUDRIVANJA

Beus raspalio po Mostu; Šimić: Mi nismo mali uhljebnici

12.07.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Izbori su pred vratima, a pred strankama je mjesec dana do početka kampanje za obijanje izbornoga praga, premda se strelice već itekako razmjenjuju u borbi za glasove. Ipak, u petak još treba odraditi raspuštanje Sabora, a HDZ dva dana kasnije mora formalizirati postojanje novog vođe i dovršiti koalicijsko okupljanje dok su u SDP-u to već odradili. O aktualnoj političkoj situaciji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija razgovarali su jutros HNS-ov Goran Beus Richembergh, mostaš Miroslav Šimić te bivši mu kolega iz te skupine Ivan Lovrinović

U petak se raspušta Sabor, koji ionako već neko vrijeme ne radi, no Beus Richembergh, za razliku od Šimića, u tome ne vidi problem: 'Dobro je da Sabor neposredno prije izbora ne zasjeda kako se ne bi pretvorio u predizbornu govornicu.' 'Svi znamo da kampanja počinje odmah nakon proglašenja izbornih rezultata', odvraća na to Šimić dok Lovrinović poručuje: 'Sačuvaj nas bože rada i nerada ove i prijašnjih garnitura, koje su nas dovele u ovo stanje.'

Jesmo li gotovi s eksperimentima?

Prijevremeni izbori za dva su mjeseca i valjda smo završili s eksperimentima, barem se tome nada Lovrinović koji je gostujući jutros 'U mreži prvog' Hrvatskog radija poručio da je i sam izašao iz 'jednog takvog eksperimenta jer je Most na čelu s Petrovom napustio svoj ekonomski program, a Tihomir Orešković je započeo nešto sasvim drugo i započeo najbržu prodaju'. Lovrinović se stoga 'ispričao građanima koji su podržali njegov program koji je donio kolegama u Mostu' i tvrdi da 'sada taj program želi dosljedno provoditi u stranci Promijenimo Hrvatsku'.

S Mostom, a u toj su skupini nekada bila i druga dvojica njegovih kolega iz Promijenimo Hrvatsku - Jure Martinović i Ivica Mišić - kaže Lovrinović, u izbornu bitku ne mogu ići 'jer su odustali od obećanog i podsjetio bih građane da sam jedini glasovao protiv Vlade i pokazao da želim vjerodostojno obraniti ekonomski program koji sam pisao s kolegama'.

Lovrinović u potrazi za srodnom dušom na političkom tržištu

Pa s kime će onda? 'Ako ne nađemo srodnu dušu na političkom tržištu, onda ćemo samostalno nastupiti', poručio je Lovrinović, dodavši da kao potencijalne partnere vidi stranke, udruge, pojedince u političkom centru koji su važni u svojim županijama, gradovima i općinama te zaključio: 'Nastupit ćemo slično kao Most.'

Očito je to tražen model, što primjećuje i Šimić, koji je podsjetio da su sličnim putem krenuli i Reformisti Radimira Čačića te stranka Bandić Milan 365 Milana Bandića. Drugim riječima, 'kopiranje', kako je to nazvao Šimić, istaknuvši kako se Most kao platforma pokazao uspješan, a tvrdi i da su bili 'prvi koji su se bili spremni svega odreći i to će građani prepoznati', smatra on.

O korektivnim faktorima, malim uhljebnicima i zdravoj logici

'Žao mi je što ćemo opet birati na jesen između SDP-a i HDZ-a. Nažalost, ustoličio se taj stav da su oni neminovnosti i to nije dobro - stalno jedne te iste politike, koliko se god one izmjenjivale na vlasti, i iz tog je razloga nama važno da Most ima što veću snagu i da imamo što veće povjerenje hrvatskih građana', istaknuo je Šimićopetujući da je Most bio 'korektivni faktor', s čime se Beus nikako nije složio.
'Tvrditi da Most nije bio korektivni faktor nema veze sa zdravom logikom jer smo upravo to bili. Idemo na izbore u rujnu, a mogli smo kao i mnoge druge male uhljebničke stranke sjediti u Saboru i praviti se da se ništa ne događa - Most se usudio postaviti drugačije', ustvrdio je Šimić, a Beus ga podsjetio da je HNS stotinjak godina stara narodna liberalna stranka.

Sugovornici su Šimića podsjetili da se Most stalno pozivao na reforme koje su izostale te da je to bio njegov smisao, a ne da rekonstruira druge stranke poput HDZ-a, no Šimić je kazao da oni nikad nisu tražili da neka osoba bude na čelu neke stranke te da su se cijelo vrijeme zauzimali da Sabor normalno radi.

Propala 'zlatna prilika', na potezu su protestni birači

'Trebamo funkcionalna, provjerena rješenja, koncept koji više neće dovoditi do eksperimenata', opetovao je Beus, a Lovrinović je poručio kako želi 'okupljati ljude koji imaju znanja i potencijala, ozbiljnosti i stabilnosti'.

'Ljudi iz Mosta računaju na kratku pamet birača – govoriti danas da je duopol nešto što može razriješiti samo Most – pa imali su zlatnu priliku, a dogodilo se suprotno, doveli su Oreškovića i iznevjerili birače', podsjetio je Beus i zaključio: 'Mislim da je vrijeme da se počnu donositi dugoročne odluke i svima koji se vole nazivati nepristranima, kao i tzv. protestnim glasačima za razmisliti je: je li ovo situacija u kojoj se treba tako luksuzno ponašati ili se treba opredijeliti?'