PROBLEMI S TURISTIČKIM AMBULANTAMA

Besplatno liječili turiste, HZZO im za to ne da novac

22.08.2013 u 20:06

Bionic
Reading

Slovenski državljani požalili su se listu Delo jer se u 'sezonskim' turističkim ambulantama u Istri i Kvarneru više ne prihvaća Europska kartica zdravstvenog osiguranja. Naime, turističke ambulante nisu ugovorni subjekti HZZO-a, no turisti iz država EU-a, kao i slovenski, i nadalje će s Europskom karticom zdravstvenog osiguranja (EKZO) dobiti hitnu zdravstvenu skrb bez plaćanja troškova na licu mjesta, što važi i za zdravstvene usluge u ugovornim ordinacijama privatne prakse. No turističke ambulante su sad u problemu jer su im sve fakture za usluge koje su odradili do 23. srpnja, a nisu naplaćene, iz HZZO-a vraćene

Upravo kroz turističke ambulante, koje u sklopu Istarskih Domova zdravlja uz Poreč i Umag imaju još tri grada, nastojalo se rasteretiti Službe hitne medicinske pomoći onih 'sitnih' stvari zbog kojih sve turisti znaju zatražiti liječničku pomoć, a ne ugrožavaju im život. No bojazni da će turisti kako bi izbjegli troškove pohrliti na Hitnu zapravo nema. One će i dalje raditi samo hitnoće.

Ukoliko osiguranici iz članica EU-a ipak dođu u turističku ambulantu, ondje su im dužni osigurati pravo na zdravstvenu zaštitu kao što je ostvaruju hrvatski osiguranici, no morat će je platiti.


'U slučaju kada se strani pacijent javi prvo ugovornoj Hitnoj medicinskoj pomoći, djelatnici ga moraju primiti i obraditi osnovom njegove EKZO, a zdravstvenu uslugu mu ne smiju naplatiti ako se radilo o hitnoći', ističu u Zavodu. Upućivanje stranih pacijenata u neugovorne turističke ambulante predstavljalo bi kršenje ugovorne obveze prema HZZO-u, što će se kontrolirati, a ako se utvrde nepravilnosti i sankcionirati.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, naglašavaju, nije ni ranije potpisivao ugovore s turističkim ambulantama. No, doznajemo od ravnatelja Istarskih Domova zdravlja Ante Ivančića, unatoč tome prošle su godine turističke ambulante primale strane pacijente s valjanim EKZO-om te su im nastali troškovi bili refundirani.

'U Istri je pet turističkih ambulanti pri Domovima zdravlja, u koje osim stranaca dolaze i svi oni koji u mjestu boravka nemaju svog liječnika, dakle sezonski radnici, domaći turisti, pa i domaći ljudi ako je njihov liječnik privremeno odsutan. Dnevno imaju po stotinjak pacijenata, no problem je nastao jer su nam iz HZZO-a vraćene sve fakturirane usluge za pacijente s Europskom zdravstvenom karticom koje su odrađene do 23. srpnja.

Očekujemo da će se za taj problem naći neko rješenje jer se radi o značajnim sredstvima ispostava u pet gradova za protekla dva i pol mjeseca', kaže za tportal ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić. Smatra da bi i turističke ambulante u Domovima zdravlja također trebale biti ugovorni subjekti HZZO-a, čime bi se izbjegli novonastali problemi.


U HZZO-u pak napominju da je rad u turističkim ambulantama uređen ugovorom koji sklapaju jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice i zdravstvene ustanove, odnosno trgovačko društvo koje obavlja zdravstvenu djelatnost ili privatni zdravstveni radnik. Ističu, sredstva za rad osiguravaju jedinice regionalne te lokalne samouprave, a Zavod osigurava samo recepte i uputnice.

No Istarska županija te gradovi poput Poreča i Umaga s Turističkim zajednicama već sufinanciraju dodatne timove Hitne medicinske pomoći, pa je pitanje hoće li, usto, moći još iznaći i dodatna sredstva za troškove turističkih ambulanti koje su 'bez naplate' pružale zdravstvene usluge slovenskim i drugim državljanima EU-a temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja.