ŽIVOPISNO SUSJEDSTVO

Beskućnica i crkvenjak - predsjednički kandidati u Sloveniji

14.08.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Među neformalnim kandidatima za mjesto predsjednika Slovenije nalaze se ekskomunicirani svećenik, beskućnica i sudionik televizijskih reality showa, pa se slovenski mediji pitaju o smislu preuranjene kampanje za predsjednika države u situaciji kad je zemlja suočena s ozbiljnijim pitanjima

Kako u utorak piše ljubljansko Delo, neformalne predsjedničke 'kandidature' do sada su najavili beskućnica sa socijalnom potporom Fani Eršte, ekskomunicirani svećenik mariborske nadbiskupije Dušan Egidij Kubot koji se u kampanji zauzima za 'demokratski socijalizam', nakon što je iz Crkve isključen zbog protivljenja celibatu i crkvenom materijalnom bogatstvu, zatim stalni sudionik televizijskih reality show emisija i opscenih javnih ispada Artur Štern, ali i još nekoliko osoba s ruba društva.

Slovenski politički analitičar i socijalni psiholog Vlado Miheljak izjavio je za ljubljansko Delo da za slovensku političku scenu i predstojeću službenu kampanju za predsjedničko mjesto nisu problematični 'autsajderi' koliko način kojim se biračima ovog ljeta predstavlja nekadašni predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i bivši pdsjednik vlade Borut Pahor.

Kako bi se približio biračima pred izbore za predsjednika države, koji se održavaju 11. studenoga, Pahor putuje državom i u raznim mjestima besplatno radi na brojnim poslovima. Do sada je radio u tvornici čarapa, poduzeću za ceste, azilu za napuštene životinje, mesnici, gradskoj čistoći i na nizu drugih radnih mjesta, gdje su ga pratile kamere.

Pahorovi kritičari navode da je riječ o slabo promišljenoj i neodmjerenoj kampanji, koja bi mu se mogla vratiti kao bumerang jer je i njemu naklonjeni birači ocjenjuju populističkom, tvrde slovenski mediji.

Prema do sada objavljenim ispitivanjima javnog mnijenja, najviše šanse za ponovni izbor na mejsto predsjednika države ima sadašnji predsjednik Danilo Tuerk. Na izborima će sudjelovati i zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver. On je član Slovenske demokratske stranke (SDS), podržavaju ga i kršćanski demokrati iz Nove Slovenije (NSI).