nacionalni stožer

Capak: Povratak u školu nije uopće potreban, može se završiti online

20.04.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Dosad je preminulo četrdeset i sedam osoba, a njih 709 u Hrvatskoj je izliječeno

Vili Beroš, ministar zdravstva, na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio je kako je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata 10 novih oboljelih od koronavirusa, ukupno 1881. Oporavila se 771 osoba. U bolnicama je 324 bolesnika. U samoizolaciji su 13.593 osobe. Na respiratoru je 18 bolesnika, pet manje nego jučer.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, rekao je kako je 15 županija tražilo i dobilo odobrenje za ukidanje e-propusnica za prometovanje unutar županija. Primorsko-goranska zatražila je i dobila suglasnost da se podijeli na tri područja, a i Splitsko-dalmatinska je izdvojila otoke.

'Ako se epidemiološka situacija pogorša, ako se pojavi neko žarište, može se vratiti uspostava režima e-propusnica jer cilj sustava bio je usporavanje kretanja na području Hrvatske. Ta je odluka imala najvažniju mjeru usporavanja širenja virusa u Hrvatskoj', kaže Božinović.

Glavno pravilo i dalje ostaje isto, dodao je, a to je - ostani doma.

Božinović kaže da je zatražio od svih županijskih stožera da vrlo pomno prate situaciju na terenu jer od kvalitete njihove reakcije ovisi krivulja oboljelih.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je kako se razmatra i popuštanje mjera oko rekreacije i bavljenja sportom na otvorenom.

  • +3
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Ostale fotografije / Autor: Admir Buljubašić / HINA

'Na stolu je dopuštenje treninga za vrhunske sportaše koji prema Zakonu o sportu imaju prvu kategoriju', kaže Capak te dodaje da imamo relativno povoljnu epidemiološku situaciju.

Serološka istraživanja, dodao je, zanimljiva su nam. Prva studija provest će se na 1100 ispitanika.

'Čim budemo imali rezultate, prezentirat ćemo to javnosti', odgovorio je.

Na pitanje novinara da ista osoba u pekarnicama naplaćuje i izdaje proizvod, Capak je rekao da su dane vrlo precizne upute, ali da se vidi da tu ima još puno nejasnoća.

'Nema potrebe da se tu propisuje u centimetrima', rekao je.

Capak kaže kako se već duže vrijeme provode testiranja u domovima za starije osobe. Ističe kako imaju dovoljno kapaciteta za to.

'Kada će se djeca vraćati u škole i vrtiće, to ovisi o epidemiološkoj situaciji i našem dogovoru. Sada imamo povoljnu situaciju i ako bude tako kontinuirano, porazgovarat ćemo i o tome', kaže Capak te dodaje:

'S obzirom da ova e-škola ide jako dobro, mislimo da za neke kohorte nije potrebno da se vraćaju u škole i da školska godina može završiti i bez povratka u škole, ali za neke, mislimo na maturante i djecu koja trebaju pomoćnike, mislimo da se trebaju vratiti, ali sve to će biti u dogovoru', rekao je Capak.

Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, rekla je da serološki testovi za ovakvu vrstu virusa ne mogu pokazati skroz akutnu infekciju, nego ćemo doznati da je netko prebolio bolest, ali nećemo moći znati je li to bilo prije nekoliko dana ili prije dva mjeseca.

Capak je rekao da nisu izdavali nove preporuke za poslodavce, ali je podsjetio kako su ranije rekli da treba osigurati rad od kuće gdje je moguće ili uz socijalnu distancu ili pak uz zaštitnu opremu.

'Ako nema socijalne distance, onda je potrebna zaštitna oprema', dodao je.

Na pitanje u kakvom je stanju zdravstveni sustav, ministar Beroš rekao je da zdravstveni sustav nije opterećen.

'S epidemiolozima razrađujemo uputu kako ćemo vraćati zdravstveni sustav. O tome razmišljamo. Definirat će se ubrzo jasna uputa kako će se vraćati normalan rad i funkcioniranje u zdravstvenim ustanovama. Neću reći u potpunosti normalan', kaže Beroš.

Božinović je o popuštanju mjera rekao:

'Hrvatska ima dobru strategiju nošenja s ovom krizom. Pokazala je vrlo dobre rezultate. Nije brzala ni s kakvim datumima. Više puta je najavljeno da će Vlada izići s hodogramom ovaj tjedan. U četvrtak je sjednica Vlade. Moramo biti svjesni toga da cijelo vrijeme živimo pod režimom epidemije', dodajući da će se ići u ekonomsku aktivaciju.

Božinović je rekao i kako se do 4. svibnja produžavaju mjere zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, kao i privremena obustava javnog prometa.