STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Capak o zaraženim stranim turistima: Nemamo podatke da se itko zarazio kod nas

14.07.2020 u 14:20

Bionic
Reading

U protekla 24 sata oboljelo je 52 osobe, ukupno ih je 3827. Učinjena su 1824 testa. U zagrebačkoj Infektivnoj klinici preminula je jedna osoba, ukupno ih je 120, izvijestio je Vili Beroš, ministar zdravstva, na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite. Dodao je da se primjećuje kako se građani pridržavaju mjera i nose maske te da se ne razmišlja o penalizaciji

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, komentirao je slučaj zaraze u Ministarstvu znanosti obrazovanja i ministrice Blaženke Divjak i činjenicu da je bila u Banskim dvorima. Naveo je da su svi tijekom jučerašnjeg jednosatnog sastanka imali maske i da ne moraju u samoizolaciju čak ako Divjak bude pozitivna. Upitan je li primjećena kakav korelacija između izbora i broja zaraženih kazao je da nisu primjetili porast broja zaraženih niti imaju podatak da su se ljudi koji su radili u odborima ili građani tamo zarazili. Komentirao je češke turiste koji su tvrdili da su se zarazili u Hrvatskoj. Kazao je da nema još podataka da su se zarazili kod nas.

'Jedna nam je osoba došla iz Srbije i vraćena je, troje Šveđana je stiglo zaraženo u Pulu, jedna obitelj iz Makedonije u Zadru je zaražena, majka je liječnica i u dogovoru s njom odlučeno je da će ostati u apartmanu u samoizolaciju pa će se nakon toga vratiti. Imamo i pozitivnog Britanca u Splitu za kojeg ne znamo gdje se zarazio kao i dvoje pilota Amerikanca privatnog aviona koji su u Puli', kazao je Capak.

Upitan je li broj pada zaraženih u Zagrebu posljedica mjera kazao je da to može biti njihov rezultat.

'Mi mislimo da će nam taj broj dnevni pasti ispod 50, što bi značilo da smo slomili sadašnji val epidemije. Događaju nam se masovna okupljanja. Primirje je, ali na jesen kada dođu druge infekcije i kada ćemo biti više u zatvorenim prostorima, vjerojatno će nam se događati i veći broj oboljelih', naveo je Capak.