LOV NA KONTAKTE

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti pozitivna na koronavirus, Blaženka Divjak i svi dužnosnici u samoizolaciji, Capak odgovorio treba li se izolirati i premijer

14.07.2020 u 12:17

Bionic
Reading

Svi dužnosnici Ministarstva znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak završili su danas u samoizolaciji zbog zaražene državne tajnice, koja je bila na svadbi u Zadru. Ministrica Divjak i njezini suradnici testirali su se na koronavirus i čekaju rezultate, dok epidemiolozi traže sve njihove kontakte

'Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je danas u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na koronavirus, a istu uputu su dobili svi dužnosnici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nakon što je državna tajnica Ivana Franić pozitivna na koronavirus', priopćili su iz MZO-a u utorak.

Dnevnik.hr doznaje da je Ivana Franić bila na rizičnoj svadbi u Zadru, te se 'nije testirala ili bila u samoizolaciji prije dolaska u Ministarstvo, gdje je sudjelovala na kolegiju dužnosnika te drugim sastancima'.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na redovitoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati, potvrdio je da je jedna djelatnica MZO-a 'bila u rizičnom kontaktu na velikom okupljanju'. Na upit hoće li i premijer Andrej Plenković morati u samoizolaciju, s obzirom da je ministrica Divjak jučer bila u Vladi na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, odgovorio je da to neće biti potrebno jer su svi sudionici cijelo vrijeme nosili zaštitne maske.

'Čak ako i ministrica postane pozitivna, sudionici tog sastanka ne trebaju u samoizolaciju', rekao je Capak, dodajući da će predvečer biti poznati rezultati testiranja dužnosnika iz MZO-a.

Na pitanje novinara je li državna tajnica prekršila mjeru samoizolacije, Capak je rekao da ne zna o kojoj se svadbi u Zadru radi.

'Čim smo saznali za prvu oboljelu osobu, epidemiolog Medić je komunicirao da svi sudionici trebaju biti u samoizolaciji. Tražen je spisak i kontaktirani su ljudi. Radi li se o kršenju samoizolacije, ne mogu vam odgovoriti jer sam tek poslijepodne saznao za ovaj slučaj', rekao je Capak.

Ivana Franić (HDZ) stupila je na dužnost državne tajnice u veljači, nakon što je to mjesto upražnjeno odlaskom Sanje Putice, na njezin osobni zahtjev. Prethodno, Franić je bila pomoćnica ministrice Divjak, a prije toga profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezin suprug zaposlen je u Ministarstvu obrane.

Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Prije nekoliko dana, u članku posvećenom sastavu buduće Vlade, Jutarnji list naveo je da bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) mogao preuzeti Radovan Fuchs, 'iako postoji ideja da ovo ministarstvo nakon Blaženke Divjak preuzme i Ivana Franić, dosadašnja državna tajnica u MZO-u'.

Ministrica Divjak danas je pak otkrila Jutarnjem što se događalo posljednjih dana.

'Kada sam saznala da je državna tajnica Franić bila u Zadru na svadbi te da nakon toga nije bila u samoizolaciji, u petak poslijepodne uputila sam joj mail da obavi testiranje. Da, i ja sam bila u kontaktu s njom prošli tjedan', rekla je ministrica.

Istaknula je da 'doslovno svi dužnosnici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja', uključujući državne tajnike i pomoćnike, moraju u samoizolaciju do 22. srpnja.

Prošlog petka, ministrica Divjak i premijer Plenković sudjelovali su na svečanom uručivanju ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost po natječaju 'Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanih koronavirusom te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije'. Divjak je u ponedjeljak bila i na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, ali tamo su svi nosili maske pa u Vladi smatraju da nema razloga za samoizolacijom premijera, javlja N1.

  • +4
Šesta sjednica Vijeća za uvođenje eura Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL