trovanje pićem

Beroš: Raste broj onih koji prijavljuju tegobe, dosta je toga neobično

08.11.2023 u 20:35

Bionic
Reading

Slučajevi navodnog trovanja gaziranim pićima otvorili su mnogo pitanja. Pristigao je nalaz izuzetih bočica u Rijeci. Njih ukupno 16 pokazuju da u njima nije bilo apsolutno ničega spornoga. Ministar zdravstva Vili Beroš u središnjem Dnevniku HTV-a kazao je kako se uzrok štetnih događaja još uvijek ne zna

'Međutim ono što je nezgodno je da broj onih koji prijavljuju tegobe raste. Do sada smo imali ukupno 14 pregledanih pacijenata u bolnicama u čitavoj Hrvatskoj. Od toga jedan u KBC-u Rijeka, i to je jedini i prvi bolesnik koji de facto ima najteže tjelesne ozljede. Zatim u KBC-u njih sedam. U Varaždinu jedan, na Merkuru dva. U Karlovcu jedan bolesnik, te u KBC-u čak tri bolesnika. Od njih 14, četiri ima dokazane lezije probavne sluznice određene metodom indirektoskopskom. Dakle, uvidom u samu sluznicu', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Dodao je da ostali pacijenti nemaju i da je većina tih bolesnika otpuštena na kućno liječenje.

'Jedino što je dobro u ovoj situaciji je da klinička slika takvog akutnog oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška.

'Što je uzrok, još i nadalje ne znamo', ponovio je Beroš te istaknuo kako je vrlo čudno i neobično što su pića potpuno različita.

'Puni se u različitim državama. Dosta je toga neobično. Međutim, postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu', rekao je.

Beroš je kazao kako ne vjeruje da je riječ o sabotaži.

'S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenici da je ipak isti vlasnik, moguće je da dolazi prilikom procesa čišćenja od sad do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koji onda posljedično mogu izazvati ovako zbivanje. Ali doista ne bih želio o tome sad da razgovarati. U konačnici nije ni moje kao ministra zdravstva. Moje je samo pripremiti zdravstveni sustav za ono što je moguće pred nama, ali do sada moram reći da smo promptno i dobro reagirali', poručio je.

Ministar Beroš je istaknuo kako ne bi rekao da se zakasnilo upozoriti građane. U subotu je to bio jedan jedini slučaj za koji se i sada ne zna što se točno dogodilo.

Tportal je i na WhatsAppu

 Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'Prema tome na što je trebalo upozoriti građane', kazao je.

'Granicu za postupanje je potaknuo drugi događaj koji se dogodio. Ja ću vam reći da dva sata nakon saznanja o drugom događaju u KBC-u Rebro, koji je već ukazao na povezanost određenih zbivanja, smo postupali, ja sam bio u KBC-u i davao izjave javnosti. Mi moramo postupati na osnovu provjerenih i argumentiranih teza', rekao je.