PAZITE NA RAZMAK

Beroš: Ponašajmo se odgovorno, to je ključ uspjeha u ovoj situaciji. Sve je na nama

22.03.2020 u 20:38

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV i govorio o mjerama koje će od sutra dodatno promijeniti živote građana. 'Sada je sve na nama', poručio je Beroš, govoreći o tome kako spriječiti širenje virusa

Cijela Europa gleda u Italiju, a na pitanje novinara koliko u Hrvatskoj imamo vremena dok dođemo do njihove faze, Beroš je rekao da to ovisi o mjerama koje poduzima svaka država za sebe.

'Kod Italije je epidemija krenula najranije, svi pratimo njihovu situaciju. Mi smo imali sreće pa smo inicijalni dio krivulje uspjeli razvući na dosta dug period. Sad je na ljudima da uspore širenje infekcije', rekao je Beroš.

Objasnio je i zašto su se danas zatvorile tržnice.

'To su mjesta gdje socijalno distanciranje nije bilo moguće provesti na adekvatan način. Zaključili smo da ih je bolje zatvoriti', rekao je i dodao da ostale trgovine za nabavku prehrambenih i higijenskih namirnica ostaju otvorene, ali rade prema dosadašnjim pravilima - bez stvaranja gužvi i uz socijalnu distancu.

Komentirao je i zabranu kretanja u mjestu prebivališta koja nastupa od sutra.

  • +36
Koronavirus ispraznio gradske ulice na prvi dan proljeća Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

'Moramo spriječiti interne migracije, da ljudi ne odlaze iz svojih gradova. Kako su nam pokazale i današnje nezgodne okolnosti potresa, mnogi su otišli iz Zagreba, a to u ovoj epidemiološkoj situaciji nije dobro', rekao je Beroš.

Dodao je i da će za Zagrepčane koji su otišli izvan Zagreba postojati određeni uvjeti za njihov povratak u grad.

'Nećemo biti krajnje restriktivni', rekao je.

Napomenuo je da su svaku mjeru dobro promislili i da će se iz dana u dan prilagođavati situaciji.

Na pitanje kako osobno podnosi ovaj period, 'spava li stojećki', rekao je:

'Nije tako, imamo dobar tim u Stožeru i Ministarstvu zdravstva. Nismo od jučer, znamo rasporediti naše snage i napraviti ono što je najbolje u interesu nacije. Idemo dalje, nema predaje.'

Još jednom je ponovio da je nužno održavati socijalnu distancu i voditi računa o higijeni.

'Ponašajmo se odgovorno, to je najbolje što možemo napraviti. Osobna, a onda i društvena odgovornost je ključ uspjeha. Sve je na nama', poručio je.