nedjeljom u 2

Beroš o ugrozi od potresa i koronavirusa: Distanca, distanca, distanca, izbjegavajte kontakt

22.03.2020 u 14:58

Bionic
Reading

'Još smo u uzlaznom kraku krivulje', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš gostujuću u Nedjeljom u 2 koja se zbog izvandrednog stanja u Zagrebu održala ispred KB Dubrava

Zbog izvanrednog stanja izazvanog potresom ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovao je u emsiji Nedjeljom u 2 ispred KB Dubrava.

'Imperativ nam je sigurnost naših bolesnika, provjerava se statika svih ugroženih dijelova bolnica. Bolesnici su svi skupa izišli van', komentirao je Beroš aktualnu situaciju u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu.

Rekao je kako će tijekom dana imati za većinu infrastukturinih objekata mogli imati rezultate tijekom dana.

'Izvjesno je da nećemo u Klaićevoj moći u taj stari dio vratiti bolesnike', rekao je Beroš te pohvalio kliniku u Petrovoj koja se kompletno izmjestila u novi dio.

'Od jutros imamo i dva potpuno zdrava rođena djeteta. 10 novorođenčadi je smješteno u najboljim mogućim uvjetima. Svi su primjerno zbrinuti', rekao je Beroš.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Komentirajući broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj rekao je kako smo još u uzlazlanom kraku krivulje.

'Nema znatnog pogoršanja, ali sve ukazuje da će i narednih dana rasti broj bolesnika. Građani odgovornim ponašanjem mogu spriječiti nagli porast broja oboljelih', kaže Beroš koji je dodao kako je s obzirom na mjere koje su poduzete smo imali preko 6 tjedana kontroliranu situaciju.

'To nam je pomoglo da pripremimo zdravstveni sustav. Prekrobrojni broj oboljelih dovodi do pucanja zdravstvenog sustava', ukazuje ministar zdravstva.

Dodao je kako se pripremamo za sve moguće scenarije.

'Neću reći da smo brži od Kineza, ali neću reći ni da smo spori', kaže Beroš te ističe kako bi 800 respiratora trebalo biti dovoljno, ali i da se solidarnost u ovom trenutku iskazuje na najbolji način.

Na koronavirus još se nije testirao jer u ovom trenutku ne pokazuje simpotome te još još nije zadovoljio uvjete. Ako bude potrebe da ga se mijenja, rekao je da sustav i bez njega može funkcionirati.

'Imamo B varijantu. Iimamo 2 tima, ja nisam presudna osoba u ovom trenutku koji radi. Mislim da bi sustav i bez mene mogao funkciionirati. Moj tim je zaslužan za sve ovo', rekao je Beroš.

Rekao je kako je djevojčica ozlijeđena jutros u potresu s teškim ozlijedama glave, u iznimno teškom stanju i životno ugrožena.

Ponovio je kako je trenutno ugroza od koronavirusa veća nego od potresa te dodao da se i dalje svi trebaju držati razmaka: Distanca, distanca, distanca!