skraćivanje listi

Beroš: Pismo nije protiv liječnika koji odgovorno rade svoj posao

02.12.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u subotu da pismo, koje je uputio ravnateljima zdravstvenih ustanova sa zahtjevom za skraćivanje listi čekanja na dijagnostičke preglede na 270 dana, nije usmjereno protiv bilo koga tko u javnom zdravstvu odgovorno radi svoj posao

Volio bih biti na čelu zdravstvenog sustava u kojem nema listi čekanja na preglede i medicinske zahvate, ali kako u svijetu nema takvog ministra zdravstva niti zdravstvenog sustava, onda je bitka za što kraće liste čekanja naša stalna zadaća, ističe Beroš.

Pojedinačno nećemo moći učiniti puno, dodaje, ali zajedno možemo napraviti značajne iskorake, što potvrđuju izvještaji iz pojedinih zdravstvenih ustanova koje su posljednjih mjeseci unijele promjene u organizaciji rada, prilagodile se potrebama pacijenata i optimizirale korištenje materijalnih i ljudskih potencijala.

KBC Osijek je u roku samo par mjeseci smanjio listu čekanja na CT mozga s 286 na 67 dana, a MR dojke s 285 dana na 68 dana. KBC Split UZV abdomena smanjio je s 510 dana na 211 dana, a MR nadbubrežne žlijezde s 411 dana na 224 dana.

Pozitivni su primjeri i na razini općih bolnica - OB Virovitica je u svega par mjeseci smanjila UZV srca s 450 na 220 dana, a UZV color doppler vena s 250 na 150 dana, OB Požega UZV srca smanjio je listu čekanja s 580 na 204 dana, a UZV dojke s 526 na 160 dana, dok je OB Zabok RTG kralježnice s 365 smanjio na samo 45 dana, a RTG srca i pluća s 365 na - 0 dana.

Ravnatelji su obvezni uskratiti dopusnicu liječnicima koji ne ispunjavaju svoje obaveze

Pismo koje sam uputio ravnateljima zdravstvenih ustanova vezano uz cilj i obvezu skraćivanja listi čekanja na dijagnostičke preglede na 270 dana potaknuto je time što ravnatelji ustanova, ali i čelnici organizacijskih cjelina u tim ustanovama na nižim razinama jedini imaju zakonsko utemeljenje za poduzimanje mjera i aktivnosti za realizaciju tog cilja, navodi Beroš.

"Posebno naglašavam - dopis nije usmjeren protiv bilo koga u javnom zdravstvenom sustavu koji odgovorno radi svoj posao, pa niti liječnika koji adekvatno odrađuju svoje obaveze i rade na odjelima gdje postoje liste čekanja za dijagnostičke pretrage više od 270 dana".

Dopis naglašava obavezu ravnatelja da liječnicima koji ne ispunjavaju svoje obaveze u javnom zdravstvenom sustavu, a takvih ima, uskrate dopusnicu u interesu zdravlja građana. Uskraćivanje dopusnica će raditi ravnatelji, ne zato što to ministar traži, već zato što su ravnatelji dužni s raspoloživim kadrovima isporučivati rezultate, poručuje Beroš.

Kao ministar zdravstva nemam direktne zakonske mogućnosti neposrednog upravljanja zdravstvenim ustanovama, ali mogu inzistirati na provedbi zakona i isporuci odgovarajućih rezultata. Jedan od njih je smanjivanje i održavanje lista čekanja za dijagnostičke preglede, zahvate i liječenje u razumnim i prihvatljivim okvirima, naglašava ministar.