problemi u resoru

Beroš otkrio razmišlja li se o kažnjavanju onih koji ne nose zaštitne maske: 'Ovih dana nošenje maske ima važnu poruku'

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 05.10.2020 19:53
  • Objavljeno 05.10.2020 u 19:45
Vili Beroš

Vili Beroš

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Stigao je nalaz inspekcije resornog ministarstva za ilegalni dom za starije i nemoćne u Legradu, no Ministarstvo zdravstva još uvijek nije u javnosti otkrilo što se dogodilo u bolnici u Čakovcu u kojoj je preminuo pacijent na hemodijalizi. Sve je te događaje u Dnevniku Nove TV komentirao ministar zdravstva Vili Beroš.

Kada je riječ o čekanju nalazu inspekcije iz Čakovca, Beroš za Dnevnik Nove TV kaže da je se nalaz ne čeka dugo.

''U tijeku je i rad Povjerenstva za unutrašnji nadzor u županijskoj bolnici. U tijeku su i izvidi zdravstvene inspekcije. Ovaj slučaj nije jednostavan'', kaže.

Na pitanje odgovornosti za rad ilegalnog doma u Legradu, Beroš je kazao da je on zadužen za praćenje zdravstvene situacije, a ovo je pitanje za druga područja.

Što se tiče obveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom, Beroš je kazao da se još nije razgovaralo sankcioniranju onih koji se toga ne pridržavaju.

''Ono što je važno jest ukazivati na važnost nošenja zaštitnih maski. Naime, održavanje fizičkog razmaka jedan je od najvažnijih načina sprečavanja širenja bolesti. Naravno da nije uvijek moguće održati distancu i u tim je slučajevima maska vrlo važan element. Možemo reći da ovih dana nošenje maske postaje gesta s porukom – čuvanje je vlastita odgovornost'', govori ministar.

Kaže da ''nitko na ovom svijetu nema resurse'' da bi kontrolirao nose li svi ljudi maske. ''Sve je na odgovornosti. Moramo znati da nošenjem maske štitimo druge'', poručuje Beroš.

Ponovno radi rodilište u Petrovoj

Ministar je otkrio da je ponovno otvoreno rodilište u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj nakon što je privremeno bilo zatvoreno jer otkriveno da je jedan liječnik zaražen koronavirusom te je njegovih 15 kolega završilo u samoizolaciji.

Beroš kaže da, ako se svi budu pridržavali mjera, funkcioniranje zdravstvenog sustava nije upitno tijekom epidemije.

''Međutim, treba ponovno naglasiti da je sve ono što se radi na ulazu u zdravstvene ustanove od velike važnosti za čuvanje zdravlja pacijenata, ali i zdravstvenih djelatnika. Sve te procedure su stvarno nužne i to će najbolje doći na vidjelo tijekom jeseni kad će vjerojatno širenje virusa biti učestalije'', objašnjava ministar.

Isplata prekovremenih na rate?

Kada je riječ o problemu prekovremenih sati koji nisu isplaćeni liječnicima, Beroš je otkrio da su održana dva sastanka s Ministarstvom financija kako bi se definirano način otplate svih dosad neisplaćenih prekovremenih sati onim liječnicima koji podižu tužbe. Vjerojatno će biti plaćeni obročno.

Vili Beroš je istaknuo i da korištenje eUputnica zasad funkcionira vrlo dobro. ''Oko 8200 naručivanja eUputnica dnevno je nešto što stvarno obećava'', rekao je ministar zdravstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!