zdravstveni sustav

Beroš o slučaju Matijanić: Našli smo određene propuste u pružanju zdravstvene zaštite, ali ne bitne

07.10.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je u petak u Vodicama gdje se održava 125. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske izjavu za medije o reformi zdravstva i smrti novinara Vladimira Matijanovića

'Reforma je predviđena u 3 faze, prva se treba provesti do kraja ove godine. UtemeljilI smo u izmjenama zakona, koje kad zažive, bit će temelj za 2. fazu koja bi trebala trajati do 2026.. Od 2027. i 2030. predviđena je stabilizacija zdravstvenog sustava i mogućnost brze prilagodbe izazovima', kazao je ministar Beroš, prenosi N1.

Beroš navodi da je osnovno jačanje primarne zdravstvene zaštite, reorganizacija sustava, preventiva, a dodatnih troškova ne bi trebalo biti. 'Ovim promjenama trebali bi postići financijsku stabilnost', kazao je.

Naglasio je da je ideja da se nikome ne zabrani rad u privatnom sektoru, ali se mora strogo regulirati.

'Ako posao odradiš u javnom zdravstvenom sustavu, nemaš listi čekanja, nema ni prepreke da radiš privatno', objasnio je ministar.

Osvrnuo se i na tragični slučaj novinara Indexa Vladimira Matijanića. Ranije je Ivica Belina predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) kazao da je učinjeno nekoliko grešaka u liječenju Matijanića, na što se osvrnuo i ministar.

'Čude me te naknadne izjave pojedinih djelatnika koji nisu u sustavu zdravstva i pitanje je koliko zdravstvenog znanja imaju. Ono što je Ministarstvo zdravstva u okviru svojih nadležnih ingerencija napravilo jest da je uputilo zdravstvenu inspekciju koja je bila proširena s predstavnicima struke koji su uključeni u zbrinjavanje navedenog pacijenta i koja je dala određeno mišljenje', kazao je.

Beroš je potvrdio da su utvrđene određene nepravilnosti. 'Određene nepravilnosti su nađene, međutim, upućene su na daljnje postupanje HLK-u i županijskom odvjetništu. Mnistarstvo nije istražno tijelo, a kakva je situacija morate pitati nadležne institucije', dodao je.

Ustvrdio je da su u okviru svoje nadležnosti napravili sve, našli određene propuste u pružanju zdravstvene zaštite, ne bitne, jer je liječnica primarne obiteljske medicine u nekoliko navrata rekla pacijentu da ode u bolnicu, izdala mu i uputnicu nakon što je prvi put pregledan u bolnici i otpušten kući.

'Prema tome, imao je priliku i uputu od hrvatskog zdravstvenog sustava da se javi. Iznimno mi je žao da se desio takav slučaj', poručio je Beroš.