crni rekordi

Beroš nakon što smo završili na crvenim listama: Mi od svojih brojki pobjeći ne možemo

20.08.2020 u 19:19

Bionic
Reading

Hrvatska je danas, s 255 novooboljelih, ponovno srušila rekord broja novozaraženih od koronavirusa u jednom danu. Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u RTL-u Danas.

Na pitanje je li zabrinut zbog današnjeg i jučerašnjeg dana, Beroš je za RTL odgovorio da moramo biti zabrinuti dok je god virus među nama i pozivati na odgovorno ponašanje.

'Dva dana zaredom je broj veći od 200, danas 255, na taj način smo smo došli do kumulativne stope oboljelih u 14 dana koji iznosi 47, što je značajno. No, dobro je da je većina žarišta pod kontrolom i da znamo izvore širenja infekcije i njihove kontakte i epidemiolozi, kao i dosad, rade iznimno vrijedan posao, da bi zaustavili širenje infekcije', kazao je Beroš i dodao kako njihovi napori neće biti dovoljni da se moramo odgovorno ponašati.

'Pogotovo to moramo zbog jednog detalja. Mnogi naši mladi koji su bili na jadranskoj obali pa su se, što je potpuno razumljivo, opustili, sada se vraćaju u kontinentalne domove i tu postoji opasnost da virus, ukoliko su zaraženi, prenesu na svoje starije i na svoje kompromitirane imunološki ukućane. To je nova i dodatna opasnost', kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li očekivati dodatni rast broja zaraženih, kazao je da je to teško reći. 'Današnji broj je sigurno posljedica toga što je učinjeno više od 2300 testiranja, daleko najviše dosad. S toliko velikim brojem testiranja za očekivati je da će broj novooboljeh biti nešto veći', kazao je i dodao da moramo iz dana u dan i iz sata u sat pratiti situaciju i reagirati.

'Moje ranije upozorenje je korak u tome smislu. Virus se na ovaj način sa jedne mlađe populacije, čemu svjedočimo posljednjih 20-ak dana, jer je prosjek bio, prvo 31, a onda 36 godina, relativno mlađi ljudi. Sada njihovim povratkom na kontinent može doći do prenošenja virusa na stariju populaciju, što ne bi bilo dobro', kazao je ministar.

  • +19
Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Odgovorio je i na pitanje treba li testirati još i više, posebno jer ima asimptomatskih slučajeva. 'To se pitanje postavlja od početka. Imali smo strategiju koja je u početku polučila dobre rezultate. Mnogi znanstvenici se slažu da prvi i ovaj sljedeći val koji očekujemo u rujnu neće imati sve potpuno iste epidemiološke karakteristike. Lako je moguće da ćemo u jednom trenutku odlučiti početi više testirat', kazao je Beroš. 

Samo u jednom danu na svoje crvene liste stavile su nas Velika Birtanija, Njemačka i Slovenija. Na pitanje jesmo li sigurna zemlja, Beroš je odgovorio: 'Mi od naših brojeva novozaraženih ne možemo pobjeći. Potpuno je legitimno da te zemlje, u koje se njihovi stanovnici vraćaju sa ljetovanja u Hrvatsku, vode računa o njihovom zdravstvenom stanju i uveli su određene kriterije koji su granica za uvođenje restriktirvnijih mjera.'

'Mi smo sa svojim brojevima u proteklim danima dosegnuli neke od granica i one su reagirale kao što su reagirale', kazao je Beroš.