borba protiv covid-19

Beroš kolegama u BiH: Najbitnije da epidemiološka služba brzo otkrije sve kontakte

25.03.2020 u 09:48

Bionic
Reading

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš preporučio je kolegama u Bosni i Hercegovini da u borbi protiv koronavirusa poduzmu sve mjere kako bi spriječili da on uđe u zdravstvene ustanove, objavio je u srijedu sarajevski "Dnevni avaz"

Uputio ih je da pri tom uz korištenje iskustava drugih pa i Hrvatske razviju i svoj specifični pristup.

U razgovoru za list ministar Beroš je istaknuo kako je u sadašnjim okolnostima samozaštita "apsolutni prioritet" dodajući da se i u Hrvatskoj tako ponašalo i počelo razmišljati o koronavirusu još dok je središte epidemije bilo u Kini.

"Vrlo rano smo, uz naše epidemiologe, kontaktirali i druge države da nam prenesu svoja iskustva, posebice Singapur. Zašto baš Singapur? Ta se zemlja još od zadnje epidemije SARS-a pripremala za nešto slično. Oni su imali odgovore na moguću epidemiju. Mi smo neke njihove mjere kopirali i primijenili u naš obrambeni sustav", kazao je Beroš.

Podsjetio je kako je od trenutka kada je virus stigao u Italiju bilo samo pitanje dana kada će stići i do naše regije.

"U Hrvatskoj smo imali sreću da je prvi slučaj zaraze koronavirusom brzo detektiran i pacijent je smješten u bolnicu. Zato je najbitnije da epidemiološka služba brzo otkrije sve kontakte koje je imao zaraženi i prema njima postupi na adekvatan način. Tako smo mi uradili s nultim pacijentom,“ pojasnio je hrvatski ministar zdravstva dodajući da je Hrvatska izbjegla talijanski scenarij u kojemu nulti pacijent nije detektiran pa su se zarazili liječnici.

Proučavajući zbivanja u Italiji Hrvatska je odbacila plan da se svi zaraženi smještaju u jedinice intenzivnog liječenja u najveće hrvatske bolnice, kazao je dodajući da je stoga donesena odluka da se neke bolnice potpuno isprazne i pretvore u internističko-respiratorni centar.

"Držimo stvari pod nadzorom i bitno je da do sada nije bilo značajnije eksplozije u broju zaraženih koronavirusom“, kazao je ministar Beroš.

Nije se želio upuštati u prognoze o razvoju situacije u budućnosti.

"Dovoljno je da nemate sreće u nekoliko slučajeva i ode čitav sustav obrane. Neki su tajili da su bili u inozemstvu i tako ugrozili liječnike. Ohrabruje činjenica da je kod 80 posto zaraženih klinička slika blaga, a da neki i ne znaju da su bolesni", zaključio je Beroš.