dobar posao

Beroš je ovo mjesecima skrivao: propali Cijepise radio njegov poznanik kojem daje milijune

15.04.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Platforma cijepise.zdravlje.hr, preko koje se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19, postala je posljednjih dana široko poznati internetski alat. Što je i logično, s obzirom da je konačno krenulo masovnije cijepljenje o kojem, usred trećeg vala pandemije, ne ovisi samo kraj pandemije, već i doslovno životi mnogih građana usred trećeg vala zaraze.

Stoga je posebno problematično da je platforma od prvog dana postojanja poharana katastrofalnom količinom često amaterskih pogrešaka. Od toga da je prvi dan radila samo do kraja radnog vremena, preko nemogućnosti da se od počeka prijave kronične bolesti, dvostrukih mailova s potvrdom prijave, pa do čudesnog utjecaja popisa za utorak na automatsku obradu podataka (kad su na cijepljenje pozivani klinci, dok su njihovi roditelji i dalje bez cjepiva) – jasno je da se, barem zasad, može govoriti o popriličnom debaklu.

Platformu radili u besplatnom programu

Jednako se može ocijeniti iznimna količina netransparentnosti oko cijelog projekta: Telegram od Ministarstva zdravstva skoro puna dva mjeseca pokušava dobiti detaljne informacije o izradi i cijeni platforme, no odgovori koje su dosad dobili iz resora ministra Vilija Beroša u najmanju su ruku općeniti. Pogotovo kad je riječ o konkretnoj tvrtki ili tvrtkama kojima je ministarstvo dodijelilo posao izrade platforme.

Unatoč tome što je Ministarstvo u svom posljednjem odgovoru, koji su poslali sinoć, izbjeglo imenovati firme koje je angažiralo, Telegram je otkrio da se radi o tvrtki Cuspis. Ime Cuspis grupe je jednostavno ostalo u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme za spasonosno cijepljenje građana korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri.

Činjenica je da je ta tvrtka, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić, posljednjih godina dobro poslovala s ministarstvom zdravstvom. Konkretnije, od 2018. godine, otkad je tamo prvo na mjesto pomoćnika, a zatim ministra zasjeo Vili Beroš. Ukratko, po javno dostupnim podacima iz državne riznice koji sežu do 2013. godine, Cuspis od ministarstva zdravstva do 2018. godine nije dobio ni kune. Od tad do današnjeg dana – cca 14 milijuna.

Zanimljivo je i to da je portal Index.hr prije dva mjeseca pronašao vlasnika Cuspisa Vinka Kojundžića na fotografiji iza ministra Beroša. Snimljeni su prošlog ljeta, dok je Beroš u u vrijeme predizbore kampanje bio u splitskom Crvenom križu, a Kojundžić ga je, ležerno odjeven, snimao fotoaparatom. Vlasnik Cuspisa tvrdio je tad kako se, na godišnjem odmoru, slučajno našao u isto vrijeme i na istom mjesto s ministrom s kojim se, inače, upoznao tek kad je Beroš postao pomoćnik ministra. I Beroš je potvrdio da poznaje Kojundžića, uz dodatak da tako poznaje i sve osobe i tvrtke koje surađuju s Ministarstvom zdravstva.

>>> Na ovaj članak reagirao je Vinko Kojundžić, a njegovo reagiranje možete pročitati ovdje.