ministar zdravstva

Beroš: Dugovi veledrogerijama riješit će se reformom za dvije do tri godine

03.10.2023 u 22:21

Bionic
Reading

Golem je dug prema veledrogerijama, prema zadnjim podacima 600 milijuna eura. Na pitanje kako suštinski riješiti taj problem ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi - provođenjem reformi

'Upravo zato smo i utemeljili reformu hrvatskog zdravstvenog sustava jer od početka govorimo da ovakav zdravstveni sustav nije niti organizacijski, niti kadrovski, niti financijski održiv. Međutim, reforma i podizanje prvih elemenata nije moguće preko noći', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Očekuje da če to riješiti reformom u roku dvije do tri godine.

'Prekjučer smo svjedočili u našem dnevnom tisku podacima o gubitku HZZO. Ministar Primorac je odmah demantirao tu vijest, a mogu isto tako i ja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ostvario u odnosu na prošlu godinu povećanje prihoda za 223 milijuna eura, odnosno 13%', dodao je te naveo kako mu je drago što je ministar Primorac intervenirao i rekao kako se postižu određena poboljšanja u financijskom smislu u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

'Međutim, da bi bili još uspješniji, moramo reorganizirati bolnički zdravstveni sustav, moramo isto tako promijeniti način financiranja. Ja sam vam danas pokušao dobiti relevantne podatke o izdvajanjima u državama Europske unije. Tako ću vam reći da Njemačka izdvaja 5599 eura po stanovniku u jednoj godini za zdravstvene potrebe. Hrvatska je negdje 962 eura', rekao je Beroš te dodao kako misli da bi trebalo povećati izdvajanje.

Istaknuto je kako će važna reforma biti i transformacija bolnica tako da upravljanje njima preuzme država. Grad Zagreb i barem još dvije županije najavljuju ustavne tužbe. Na upit, hoće li to spriječiti tu reformu, Beroš ponavlja:

  • +16
Helikopter Hitne medicinske službe Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Prijenos osnivačkih prava, a ne i samog vlasništva koje je ustavna kategorija i koja je nepovrediva, nije političko pitanje već je pitanje postizanja organizacijske, kadrovske i financijske održivosti zdravstvenog sustava. Na taj način, prijenosom osnivačkih prava, omogućavamo adekvatnije upravljanje hrvatskim zdravstvenim sustavom i reformu bolničkog zdravstvenog sustava te reorganizaciju istog', dodao je.

O tome zašto se onda županije i grad Zagreb usprotivljuju tome, ministar smatra da je to zbog toga što su oni dosad upravljali svojim bolničkim zdravstvenim sustavom te da se znaju posljedice toga.