inicijativa

Bernardić pozvao HDZ, HSS i IDS da pokrenu opoziv Tajanija

12.02.2019 u 14:55

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u utorak da je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajanio izjavom 'živio Trst, živjela talijanska Istra i živjela talijanska Dalmacija' uvrijedio građane te je tu izjavu okarakterizirao kao najgori oblik povijesnog revizionizma temeljenoj na ideji talijanskog fašizma, a HDZ, HSS i IDS, koji su podržali njegov izbor, pozvao je da pokrenu inicijativu za smjenu Tajanija s mjesta predsjednika EP-a

'Pravo je pitanje priznaje li on kao predsjednik EP-a teritorijalni integritet RH. Ovo je najgori oblik povijesnog revizionizma koji dolazi od strane jednog talijanskog političara, to je skandalozno i sramotno. Ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije je bila jedna od temeljnih ideja talijanskog fašizma, a fašizam je, uz nacizam, najgore zlo novog doba', rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a.

'Hrvatska je nastala na tekovinama antifašizma. Da nije bilo antifašista, Istra i Dalmacija danas bi bile talijanske. Vrijeme je da HDZ napokon shvati da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma i da se jasno odredi po tom pitanju. Očekujem da Plenković, Đakić, Culej, biskup Košić i njima slični tu povijesnu činjenicu napokon priznaju. HDZ ne može biti malo za, a malo protiv antifašizma, ne mogu sjediti na dvije stolice i neka se odluče i izjasne, građani to imaju pravo znati', rekao je Bernardić.

'Zbog Tajanijeve izjave predlažem da HDZ pokrene inicijativu za njegovim opozivom unutar kluba EPP-a, njihove zajedničke obitelji, u kojem se nalazi i HSS, pripadnik Amsterdamske koalicije. S obzirom na to da sumnjam da će HDZ pokrenuti tu inicijativu jer su dio iste političke obitelji, predlažem da tu istu inicijativu pokrene i IDS, koji je dio ALDE grupe i Amsterdamske koalicije, a koji je također, uz HDZ i HSS, dao podršku Tajaniju u izboru za predsjednika EP-a', kazao je čelnik SDP-a.

Bernardić ističe da postoji puno razloga za Tajanijevu smjenu jer se, prije nego što je izabran za predsjednika EP-a, konstantno protivio pravu na pobačaj, a izjavio je i da plan talijanske vlade za građanski dohodak ne ide u pravom smjeru jer će novac završiti u džepovima Roma i stranih državljana, a ne u džepovima talijanskih državljana, što znači, kaže, 'da je evidenntno i rasist'.

Predsjednik SDP-a podsjetio je i da je Tajani na predizbornom skupu HDZ-a 2016. godine rekao da bi glasao za HDZ da može.

Hrvatski europarlamentarci moraju štititi integritet Hrvatske i njezinu teritorijalnu cjelovitost, kazao je Bernardić, naglasivši da SDP-ovi europarlamentarci 'apsolutno osuđuju Tajanijevu izjavu, a SDP je je za njegov opoziv'.

Reakcije državnog vrha ocijenio je blagim, mlakim, kalkulantskim i proračunatim zato što, smatra, 'oni nisu istinski zastupnici interesa Hrvatske u Bruxellesu nego izvršitelji briselskih naloga u Hrvatskoj'. 'Kada Plenković dođe u Bruxelles gleda u pod i manji je od makova zrna', ustvrdio je Bernardić.

Saborski zastupnik Joško Klisović istaknuo je da Tajanijeva izjava ne može proći bez nedvosmislene i jasne isprike da su Istra i Dalmacija dijelovi Republike Hrvatske i neotuđiv dio našeg teritorija.

'Sve manje od toga nije dovoljno, a Tajani će do tada u očima građana Republike Hrvatske biti persona non grata', poručio je.