VERBALNA PALJBA U SABORU

[VIDEO] Zekanović Jandrokoviću: E moj sinko, ti si pluskvamperfekt!

30.10.2019 u 09:43

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na početku današnje sjednice Sabora kritički se obrušio na stanje u Hrvatskoj, pozivajući vladajuće da 'prekinu agoniju i raspišu izbore'. Hrvoje Zekanović (HRAST) potpuno se raspojasao, govoreći da se obitelj Plenković nije radovala 90-ih godina kada je na vlast došao HDZ na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, jer su oni bili neka druga opcija

'Živimo u zemlji gdje je zdravstvo pred potpunim kolapsom, iz koje je glavom bez obzira pobjeglo preko 150.000 radno sposobnih ljudi, izjeda nas korupcija, a s druge strane DORH spava. Živimo u zemlji u kojoj građani nemaju povjerenja u institucije, DORH, pravosuđe, Vladu, predsjednicu. Zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve. Moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruci pravde, a građani se zbog oslobođenih kriminalaca, nasilnika i silovatelja s pravom boje za svoju djecu', ustvrdio je Davor Bernardić u gotovo praznoj sabornici, ali uz prijenos uživo.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dodao je da se Vlada ruga učiteljima tvrdeći da nema novca za njih.

'A bilo ih je za povećanje plaća predsjedniku Vlade i Sabora, i to za 4.000 kuna mjesečno. Bilo je novca za povećanje plaća većih od 18.000 kuna. Očito je da novca ima, pogotovo ako turizam i gospodarstvo rastu, kako kažu, ako se smanjuje deficit. Zašto ne žele sa sindikatima pregovore privesti kraju? Ministrica Divjak i predsjednik HNS-a Vrdoljak glume da im je stalo do učitelja i povećanja plaća. Premijer im je poslao porulku da su mu nebitni. Računa na njih jedino kada mu treba većina. Da je HNS-u iskreno stalo do učitelja, išli bi do kraja, pa makar po cijenu pada Vlade', poručio je Bernardić.

Rekao je da građani nisu glasali za ovo.

'U ovoj nemoralnoj koaliciji nemaju suglasja oko ničega, osim oko bolesne želje za opstanak na vlasti. I dalje vjerujem da Hrvatska ima šansu za uspjeh, ali samo ako je vode ljudi koji će joj služiti, a ne oni koji je pljačkaju. Prekinite agoniju, raspišite prijevremene izbore i građanima omogućite bolju Hrvatsku!', pozvao je Bernardić.

Tko je slavio 22. travnja 1990.?

Hrvoje Zekanović rekao je da se 22. travnja 1990. godine, na prvim demokratskim izborima u RH, u njegovoj obitelji slavilo, jer mu je pokojni otac bio jedan od utemeljitelja HDZ-a.

'Za razliku od obitelji Plenković, u kojoj se tog dana nije slavilo, kao ni u obitelji Bernardić, ni u obitelji Milanović, ni u mnogim drugim obiteljima', rekao je Zekanović, dodajući da je njegovoj obitelji tog jutra podmetnut požar, a on je uspio izvući roditelje i spriječiti tragediju.

'A zbog čega? Zbog toga što je HDZ pobijediona izborima. U to vrijeme Andrej Plenković nije glasovao za HDZ, nije bio ni član. Vjerojatno je glasao za stranku SKJ - Stranka za Jugoslaviju Veljka Kadijevića. On je glasovao za nju', kazao je, između ostalog, Zekanović.

Bernardiću i Plenkoviću poručio je da 'budu frajeri' i 'koaliraju predizborno'.

Sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski sabor

'Ne čekajte postizbornu koaliciju. A svi oni koji još uvijek imaju neku emociju prema Franji Tuđmanu, neka znaju da će nakon sljedećih izbora te dvije stranke koalirati. Imat ćemo veliku koaliciju svih onih koji su prešli iz Saveza komunista Hrvatske i onih koji su ostali u Savezu komunista Hrvatske', kazao je Zekanović.

Branku Bačiću, koji se usprotivio optužbama na račun stranačkog šefa, Zekanović je odgovorio da on ne naklapa, nego zna da se Andrej Plenković nije radovao kad je pobijedio Tuđmanov HDZ.

'On je definitivno po svom svjetonazoru pripadao nekoj drugoj opciji, kao i gospodin Jandroković pretpostavljam, a vjerojatno i vi', rekao je Zekanović.

Nakon toga došlo je do verbalnog okršaja između Zekanovića i Gordana Jandrokovića, koji je za početak rekao da HRAST-ovac vrijeđa cijele obitelji i da su njegovi bili u HDZ-u. Upozorio ga je da se ponaša neprimjereno i nepristojno, a Zekanović je potom predsjednika Sabora oslovio sa 'e moj sinko, ajde šuti' i rekao mu da je on pluskvamperfekt, a Jandroković ga je upitao 'tko ste vi? čemu vi imate docirati?', te mu naposljetku poručio: 'eh, ti si jako važan'.