politički prioritet

Hrvatske stranke pozdravile odluku Europskog suda za ljudska prava koji traži izbore u Mostaru

29.10.2019 u 17:51

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke pozdravio je u utorak odluku Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu koji je naložio održavanje lokalnih izbora u Mostaru te je pozvao političke stranke iz druga dva naroda da se izmijene sve prijeporne odredbe izbornog zakona BiH o pravima naroda i građana

“Hrvatski narodni sabor (HNS) u potpunosti podržava odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, donesenu danas protiv države Bosne i Hercegovine, zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Održavanje lokalnih izbora u Mostaru neodgodivi je politički prioritet”, priopćeno je iz HNS-a BiH.

ECHR je u utorak presudio kako su građani Mostara diskriminirani činjenicom da u tome gradu lokalni izbori nisu održani od 2008.

Ustavni sud BiH je 2010. na priziv tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto (HDZ BiH) ukinuo odredbe izbornog zakona BiH o gradu Mostaru zbog nejednake vrijednosti glasova na izborima iz pojedinih gradskih područja. Ranije je bilo moguće da većinske bošnjačko područje jugoistok izabere po tri vijećnika u mostarsko Gradsko vijeće iako ima tek 6000 stanovnika jednako kao i većinsko hrvatsko područje Jugozapad u kojemu živi 25.000 ljudi. Ustavni sud je te odredbe označio nevažećim a u međuvremenu političke stranke nisu se uspjele dogovoriti o izmjenama Izbornog zakona.

“Praktički, odluka Europskog suda za ljudska prava potvrda je Odluke Ustavnog suda BiH iz 2010., ali i apelacije koju je ranije uputila Ustavnom sudu BiH Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kojom bi se osporile odredbe Ustava Federacije BiH koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije BiH“, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Iz HNS-a BiH smatraju kako današnja presuda Suda za ljudska prava treba biti poticaj za provedbu presuda Sejdić-Finci ECHR-a, ali i Ustavnog suda u predmetu Bože Ljubića.

”HNS poziva političke partnere na žurno postizanje dogovora o izbornom zakonu, koji će obuhvatiti sve presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Izbornim zakonom mora se osigurati ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika”, priopćeno je iz HNS-a BiH.