STANKE U SABORU

Bernardić: Obećavam da nikad više nećemo dopustiti da se dogode Sanaderi, Ramljaci, Dalićke, Fimi medije

23.05.2018 u 10:25

Bionic
Reading

Iako ih u popodnevnim satima očekuje rasprava o novom ministru gospodarstva i potpredsjedniku Vlade na saborskim odborima, zastupnici su jutros ponovno zatražili stanke kako bi progovorili o temama koje smatraju aktualnima

O '500 milijuna kuna teškoj aferi, a prema nekim indicijama, i puno više' govorio je šef SDP-a Davor Bernardić.

'Postavljam dva pitanja Plenkovićem povjereniku u Agrokoru, Perušku. Zašto nije dostavio dokumente Trgovačkom sudu koliku proviziju će dobiti Borg grupa za roll- up te zašto nije dostavio vjerovničke skupine koje su temelj za formiranje stalnog Vjerovničkog vijeća i uvjet za postizanje nagodbe? Povjerenik si dopušta grubo kršiti zakone kojeg je ova skupina pisala za vlastite potrebe. To je dokaz koliko je ova bahata vlast spremna daleko ići kako bi prikrili svoj nerad. Zašto DORH ne postupa, da li se čeka da se prikriju dokazi ili zato što je pod direktnim pritiskom? Plenković je pozivanjem da se vrati novac javno priznio da postoji osnovana sumnja da postoji kazneno djelo', proučio je Bernardić.

Osvrnuo se i na ulgou odvjetnika Borisa Šavorića. 'Slučajno se baš spot snimao u uredu odvjetnika Šavorića, ali eto, kako on kaže, nisu se vidjeli. Toliko je tu slučajnosti da je to za Guinnesovu knjigu rekorda. Podsjeća me na film u kojem se kaže "svaka slučajnost sa stvarnim događanjma i osobama je slučajna"', kazao je šef SDP-a.

Spomenuo je i HEP. 'Iz novih izvora je očito da je grupa Borg pokušala ostvariti prihode kroz HEP i INA-u. A ova Vlada dopušta to. To mi liči na zločinačko udruživanje. Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka. Nikad više nećemo dopustiti da se dogode Sanaderi, Ramljaci, Dalićke, Fimi medije, obećajem. Treba se početi kažnjavati kriminal, pljačka i korupcija. Tražimo raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. Pozivam sve zastupnike iz vladajuće većine i manjina koji su danas svjesni da su pogriješili prlikom glasanja za Dalić, da glasate za raspuštanje i dokažete da niste umočeni u ovu 500 milijuna kuna tešku aferu', zaključio je Bernardić.

  • +16
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U 13 sati trebale bi se održati zajednička sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav na kojoj će premijer Andrej Plenković predstaviti novog potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i novog ministra gospodarstva Darka Horvata. Prema saborskom poslovniku rasprava o novim ministrima provodi se samo na odborima, dok se na plenarnoj sjednici samo glasa.

Glasanje bi se trebalo održati u petak, nakon čega će i Horvat otići iz saborskih klupa. U njima bi ga, kao što smo već pisali, trebala zamijeniti aktualna glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.