sporna stipendija

Bernardić: Nisam znao da je stjecanje znanja u Hrvatskoj sukob interesa

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.10.2019 14:53
  • Objavljeno 30.10.2019 u 14:53
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je izjavio da poštuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dodavši da nije bio informiran da je stjecanje novih znanja u Hrvatskoj sukob interesa

'Moramo poštovati institucije svoje zemlje, ali ni u snu nisam mogao znati da će stjecanje novih znanja u Hrvatskoj biti okarakterizirano kao sukob interesa, pogotovo kada znamo da u Hrvatskoj imamo sukob interesa i sve veću i nikad prisutniju korupciju, kriminal, nasilje. To je, na žalost, sve povezano s vrhom vlasti', ustvrdio je čelnik SDP-a.

Na primjedbu da je to stjecanje znanja dobio besplatno dok bi netko drugi za to morao platiti više od 260 tisuća kuna te da se obvezao promovirati tu školu, Bernardić je tek kazao: 'Mislim da sam vam sve po tom pitanju jasno odgovorio'.

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u srijedu da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.

Za povredu tog članka zakon ne predviđa sankcije.

Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja, jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, budući da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

Stipendija se nije dodjeljivala na temelju objektivnih kriterija već na temelju diskrecijske procjene same škole koja, ovisno o vlastitoj procjeni, stipendiju dodjeljuje izuzetnim i perspektivnim pojedincima.

Bernardić je 2014. sklopio ugovor o stipendiji s tom školom u iznosu od 263.000 kuna te se obvezao na 120 sati istraživačkog, znanstvenog i konzultatntskog rada kao i da će biti promotor i ambasador škole.

Šef SDP-a također je rezolutno odbacio mogućnost velike koalicije s HDZ-om, o čemu se nagađa u javnosti, te opciju da se širokoj koaliciji koju okuplja za parlamentarne izbore priključi HNS. 'Nema suradnje s HNS-om, stranke koja je izdala građane, svoje birače i koja je, u konačnici, izdala i SDP', poručio je Bernardić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!