restart koalicija

[VIDEO] Bernardić obećava restart zdravstva: Početak liječenja onkoloških bolesnika u roku tri dana, vraćanje dugova i centralne nabave...

17.06.2020 u 12:57

Bionic
Reading

Krajnji je čas da se zaustavi propast hrvatskog zdravstvenog sustava, zato je zdravstvu potreban restart, poručio je predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernarić u srijedu na predstavljanju zdravstvenih politika Restart koalicije

'Trenutni ukupni dug u zdravstvu je negdje oko 10 milijardi kuna, što je neslavni rekord svih vremena', rekao je Bernardić ustvrdivši da su na kraju mandata SDP-ove vlade 2015. dug i liste čekanja u zdravstvu bili svedeni na minimum, za što su ponovno spremni preuzeti odgovornost. Dospjeli dug 2015. iznosio je 2,5 milijardi kuna, od čega u bolnicama 1,9 milijardi, uz tri milijarde kuna manje novca u zdravstvenom proračunu nego danas. Od dolaska HDZ-a na vlast krivulja duga je počela rasti pa dospjeli dug danas iznosi pet milijardi kuna.

'Niske plaće, neadekvatni uvjeti rada i gubitak vjere u sustav razlog su zašto medicinsko osoblje napušta Hrvatsku, a trenutno nedostaje 20.000 medicinskih sestara. Zbog toga se umanjuju odjeli i kapaciteti bolnica, a trpe građani', kaže Bernardić.

'Krajnji je čas da se zaustavi propast zdravstvenog sustava i učiniti nešto za građane, zato je potreban restart zdravstvenog sustava. Naš fokus je javno i solidarno zdravstvo s pacijentom u središtu', poručio je Bernardić. Najavio je, ako dođu na vlast, povratak 'Programa 72 sata', kako bi se onkološki bolesnici ponovno počeli liječiti u roku tri dana, kao i vraćanje centralne nabave u zdravstveni sustav, zahvaljujući čemu su u vrijeme SDP-ove vlade ušteđena velika sredstva.

Građani čekaju dvije godine na pretrage

Ciljevi su potpuna digitalna transformacija zdravstvenog sustava, dostupnost inovativnih lijekova, te bolji standard liječnika i medicinskih sestara te drugog osoblja. Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić ocijenio je nedopustivim da je bolesnik koji treba MR mozga zbog sumnje na malignu bolest 10. lipnja ove godine naručen na tu pretragu tek za 25. veljače 2022. godine ili pacijent s teškim oštećenjem kuka za 22. ožujka 2022.

  • +20
Predstavljanje programa "Zdravstvo - jučer, danas, sutra" RESTART koalicije Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

'To je HDZ-ovo zdravstvo, građani čekaju dvije godine', kazao je Ostojić. Smatra kako hrvatska ima sjajnu medicinu ali sustav ne valja, zato treba kreirati sustav po mjeri pacijenta. Predsjednik SDP-ova Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak smatra da je hrvatsko zdravstvo u ovom trenutku u bankrotu.

'Imamo pet milijardi kuna dospjelih dugovanja (unutar 60 dana), a postoje bolnice koje su dužne 1000 dana, pa ovise o dobroj volji dobavljača. To se zove bankrot', rekao je Vrdoljak upozorivši kako se svakog mjeseca stvara 150 milijuna kuna novog duga. SDP neće povećati izdvajanja građana za zdravstvenu zaštitu nego će provesti integraciju i racionalizaciju sustava, najavio je Vrdoljak. Radit će na unapređenju uvjeta rada i materijalnog statusa zaposlenih jer smatra da se s 28 milijardi kuna može zaustaviti odlazak medicinskog kadra.

Restart koalicija najavljuje i nadogradnju sustava e-zdravstva, praćenje ishoda liječenja te modernizaciju domova zdravstva, koji moraju postati mjesto gdje će se pružiti 90 posto skrbi, a ne samo biti mjesta gdje se podižu uputnice, kaže Vrdoljak.