SNIŽAVANJE PROCJENA RASTA

Bernanke ohrabrio ulagače premda nema novih mjera

27.08.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica znatno porasle jer je predsjednik Feda Ben Bernanke ostavio otvoren prostor za poticajne gospodarske mjere, pa su i na tjednoj razini, nakon četiri tjedna uzastopnih gubitaka, burzovni indeksi porasli. S druge strane, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) sprema se sniziti procjene gospodarskog rasta za većinu država u svijetu, uključujući Europu i Japan, a i Međunarodni monetarni fond (MMF) namjerava idućega mjeseca objaviti ažurirane procjene gospodarskog rasta

Dow Jones indeks porastao je jučer 134 boda, ili 1,21 posto, na 11.284 boda, dok je S&P 500 skočio 1,51 posto, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 2,49 posto, na 2.479 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja nije se mogao naslutiti takav razvoj događaja. Cijene su dionica osjetno pale jer je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 1,0 posto, a ne 1,3 posto, koliko je pokazala prva procjena. Tako je u prvoj polovici godine gospodarstvo SAD-a poraslo samo 0,7 posto na godišnjoj razini, što je najslabiji rast još od završetka recesije u lipnju 2009. godine.

Cijene dionica još su oštrije pale kada je na početku svog govora na konferenciji središnje banke u Jackson Holeu Bernanke kazao da je oporavak od krize znatno slabiji nego što se nadao. Nakon toga se gubitak Dow Jones indeks produbio sa 70-ak na više od 200 bodova.

No, kada je kasnije predsjednik Feda poručio da središnja banka ima još niz alata za dodatne monetarne poticaje i da je spremna to učiniti ako bude potrebno, Dow Jones skočio je za više od 100 bodova i zadržao se na tim razinama do kraja trgovanja.

Premda nije najavio nove poticajne gospodarske mjere, Bernanke je ostavio otvorenu mogućnost za to na sastanku čelnika Feda u rujnu.

'On nije dao zeleno svjetlo za treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, ali ni crveno. Kako je istaknuo da inflacija nije problem, ostavio je mogućnost za nove poteze', kaže Kevin Caron, strateg u tvrtki Stifel Nicolaus.

Na dobro raspoloženje na tržištu ukazuje i pad VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za više od 10 posto, što pokazuje da se ulagači manje plaše daljnjeg pada cijena dionica.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio S&P indeks tehnološkog sektora, sa skokom od 2,3 posto. Pritom su cijene dionica Cisco Systemsa, Intela i Microsofta porasle između 1,6 i 2,8 posto.

Ojačala je i većina ostalih sektora, a početne su gubitke ublažile i dionice u osiguravajućem sektoru.

Na početku trgovanja dionice osiguravajućih kuća bile su pod snažnim pritiskom jer se ulagači plaše velikih šteta od uragana Irene, koji se u petak približio Sjevernoj Karolini, gdje su evakuirani deseci tisuća ljudi, a gradovi na istočnoj obali SAD-a, uključujući i New York, pripremaju se za snažne oluje ovoga vikenda.

No, cijena dionice osiguravajućeg društva Travelers Cosa porasla je jučer 0,6 posto, premda je na početku trgovanja potonula 1,5 posto, na najnižu razinu u dvije godine. Uobičajeno je, kažu analitičari, da dionice osiguravajućih društava padnu uoči velikih vremenskih neprilika, a kasnije porastu.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks porastao je 4,3 posto, dok je S&P 500 skočio 4,7, a Nasdaq indeks 5,9 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 5.129 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,84 posto, na 5.537 bodova, a pariški CAC 1,01 posto, na 3.087 bodova.

OECD i MMF najavili snižavanje procjena gospodarskog rasta

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) sprema se sniziti procjene gospodarskog rasta za većinu država u svijetu, uključujući Europu i Japan, a i Međunarodni monetarni fond (MMF) namjerava idućega mjeseca objaviti ažurirane procjene gospodarskog rasta

'Ne govorimo o gospodarskom padu, nego o usporavanju rasta', kazao je Angel Gurria, generalni tajnik OECD-a u intervjuu Reutersu na margini godišnje skupštine američke središnje banke Fed u Jackson Holeu, gdje su se okupili guverneri središnjih banaka.

Tek nekoliko država, poput primjerice Turske, još bilježi snažne stope gospodarskog rasta. Ostatak svijeta bilježi opće usporavanje, navodi Gurria.

Predsjednik Feda Ben Bernanke u petak je izjavio da je američka središnja banka smanjila procjene rasta američkog gospodarstva te da je fokus monetarne politike i dalje na poticanju snažnijeg oporavka. No, nije iznio detalje o novim koracima koje bi Fed mogao poduzeti.

Ocijenivši ton Bernakeova govora 'vrlo otrežnjavajućim', Gurria je istaknuo i da bez obzira na to 'uvijek je dobro čuti čelnika Feda kad kaže da je na oprezu i da će poduzeti sve što je nužno'.

Unatoč kratkoročnim lošim procjenama, Gurria smatra da i dalje ima prostora za optimizam u vezi dugoročnih izgleda.

MMF također najavljuje idućega mjeseca objavu novih, ažuriranih procjena gospodarskog rasta u svijetu, napominjući da ne predviđa globalnu recesiju, ali da su rizici ojačali.

'Mogu reći da naš osnovni scenarij zasigurno nije recesija. No, nema sumnje da su rizici porasli, s obzirom na brojne slabe gospodarske pokazatelje u proteklih nekoliko mjeseci', kazao je zamjenik izvršnog direktora MMF-a John Lipsky za televiziju CNBC.

Lipsky dodaje da rastući rizici za globalno gospodarstvo odražavaju nedostatak povjerenja u sposobnost zakonodavaca da suzbiju dužničku krizu.

Zatražio je od SAD-a i Europe kreiranje vjerodostojnih srednjoročnih fiskalnih planova kako bi ojačali povjerenje investitora u svoju sposobnost da smanje razinu zaduženosti.

'Jasno je da su potrebni vjerodostojni srednjoročni fiskalni planovi koji će vratiti povjerenje investitora i ostalih u to da će deficiti biti pod kontrolom, a fiskalne politike adekvatne', izjavio je Lipsky, koji je također prisutan na godišnjoj skupštini Feda.

Bijela kuća je objavila da su predsjednik SAD-a Barack Obama i čelnica MMF-a Christiane Lagarde razgovarali telefonom ranije u petak, složivši se da svjetsko gospodarstvo treba nove korake za ojačavanje rasta u kratkome roku.

Bernanke nije najavio nove mjere, ali je poručio da ima niz mogućnosti

Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke nije u petak najavio nove mjere za poticanje gospodarstva, premda je priznao da je oporavak znatno slabiji nego što se nadao, no kazao je da će Fed razmotriti što još može učiniti u borbi protiv visoke nezaposlenosti.

'Jasno je da je oporavak od krize znatno slabiji nego što smo se nadali', kazao je Bernanke u govoru na konferenciji središnje banke u Jackson Holeu, u američkoj saveznoj državi Wyoming.

Neposredno prije njegova nastupa objavljeno je da je američki bruto domaći proizvode u drugom tromjesečju porastao 1,0 posto, a ne 1,3 posto, koliko je pokazala prva procjena. Tako je u prvoj polovici godine gospodarstvo SAD-a poraslo samo 0,7 posto na godišnjoj razini, što je najslabiji rast još od završetka recesije u lipnju 2009. godine.

Bernanke je kazao da je Fed smanjio kratkoročne izglede rasta gospodarstva, no izrazio je optimizam u vezi sa stanjem na tržištu rada i ozdravljenjem gospodarstva u dugoročnoj perspektivi.

'Fundamenti gospodarstva SAD-a nisu, čini se, trajno narušeni šokovima u posljednje četiri godine. Liječenje gospodarstva potrajat će još neko vrijeme i na tom bi putu moglo biti poremećaja. Unatoč tome, nakon liječenja ne bi trebalo biti većih ožiljaka', kazao je Bernanke.

Najavio je da će idući sastanak čelnika Feda u rujnu biti produžen s jednog na dva dana kako bi se dobro razmotrile sve opcije. Istaknuo je da središnja banka 'ima niz alata koje može koristiti za dodatne monetarne poticaje', ali nije najavio nikakve nove mjere.

Posljednjih je godina američka središnja banka poduzela niz mjera, pa i nekih neuobičajenih, kako bi izvukla gospodarstvo iz recesije, koja je mogla biti druga Velika depresija.

Tako je, primjerice, u dvije runde tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike otkupila ukupno 2.300 milijardi dolara obveznica, kako bi povećala likvidnost na financijskim tržištima.

Prije više od dvije godine Fed je smanjio ključne kamatne stope na rekordno niskih nula do 0,25 posto, kako bi potaknuo kreditiranje građana i kompanija, a početkom ovog mjeseca najavio je, što dosad nikada nije zabilježeno, da će kamate ostati na najnižim razinama u povijesti još barem do polovice 2013. godine.

Unatoč tome, niz posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva, a ako se tako nastavi, zaprijetit će mu i nova recesija.

Premda je optimističan po pitanju dugoročnih gospodarskih izgleda, Bernanke je upozorio da pojedine politike koje bi osigurale čvrst temelj za dugoročan rast nisu u dometu Feda.

Pritom je naveo dužničku krizu u eurozoni, političku bitku u američkom Kongresu u vezi proračunskog deficita te Standard & Poor'sovo smanjenje vrhunskog AAA kreditnog rejtinga SAD-a, što je posljednjih tjedana izazvalo velike potrese na financijskim tržištima i narušilo mogućnosti gospodarskog rasta.

'Financijski stres bio je i bit će značajan uteg gospodarstvu u SAD-u, ali i u svijetu', kazao je Bernanke.

Upozorio je da američko gospodarstvo treba pomoć u kratkoročnoj perspektivi kako bi se potaknulo zapošljavanje i rast, podsjetivši da mjere monetarne politike djeluju na dulje staze. Odgovornost za poticanje dugoročnih izgleda za rast leži u rukama Bijele kuće i Kongresa, upozorio je predsjednik Feda.

Ako političari ne uspiju smanjiti 'izuzetno' visoku razinu dugoročne nezaposlenosti u SAD-u, radna sposobnost mogla bi se smanjiti, što će naštetiti dugoročnom gospodarskom potencijalu, kazao je Bernanke.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosila je u srpnju 9,1 posto, a gotovo polovica nezaposlenih bez posla je više od 27 tjedana.

Bernanke je upozorio političare i da bi svođenje proračuna SAD-a na održive razine dugoročno pozitivno utjecalo na gospodarstvo, pa je predložio Washingtonu da pronađe način za usvajanje proračuna s manje sukoba. Istaknuo je pritom da bi prerano zaoštravanje fiskalne politike moglo naštetiti krhkom oporavku gospodarstva.

Početkom kolovoza Bijela kuća i Kongres vodili su oštru bitku oko smanjenja proračunskog deficita i povećanja dozvoljenog zaduživanja države, kako bi ministarstvo financija moglo platiti sve svoje obveze. Djelomičan sporazum postigli su tek dan prije krajnjeg roka.

Bernanke je upozorio da je ta svađa potkopala povjerenje poduzetnika i građana te da bi daljnje nesuglasice u Washigtonu predstavljale rizik za rast gospodarstva.

Predsjednik Feda podržava nastojanja da se smanji proračunski deficit, što je dugoročno pozitivno, no upozorio je zakonodavce da je u kratkoročnom razdoblju gospodarstvu potrebna pomoć te da 'ne bi trebali zanemariti krhkost aktualnog gospodarskog oporavka', kazao je Bernanke.

Pozvao je, pritom, političare da više učine na poticanju zapošljavanja i rasta gospodarstva, jer u suprotnom postoji rizik od odgode povratka gospodarstva u punu snagu.

Ponovio je, što je navedeno u priopćenju s nedavnog sastanka čelnika Feda, da središnja banka razmatra moguće daljnje poteze i da će djelovati ako to bude potrebno.

Pritom je istaknuo da bi pad cijena roba trebao spustiti inflaciju na ciljanu Fedovu razinu od 2 posto, a možda i niže, što su analitičari protumačili kao otvaranje prostora za nove monetarne mjere poticanja gospodarskog rasta.