financijska institucija

MMF ponovno imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

13.04.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Izvršni odbor MMF-a objavio je u petak da je ponovno imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije.

To znači da će Georgieva, koja je bila jedini kandidat u utrci za čelno mjesto Međunarodnoga monetarnog fonda, ostati na dužnosti kad joj sadašnji mandat završi 30. rujna 2024. godine.

Odluka je donesena konsenzusom, navodi MMF u priopćenju potvrđujući odluku odbora.

"Duboko sam zahvalna na povjerenju i podršci Izvršnog odbora Fonda, koji predstavlja naših 190 članica, i počašćena sam što mogu nastaviti voditi MMF kao izvršna direktorica", rekla je Georgieva.

"Radujem se što ću nastaviti služiti našem članstvu, zajedno s visokoprofesionalnim i predanim osobljem MMF-a", dodala je.

Georgieva, 70-godišnja Bugarka, vodi MMF od 2019.

Tijekom njezina mandata, MMF je pomogao zemljama koje su se suočile s financijskim poteškoćama tijekom pandemije koronavirusa i posljedicama izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, posebice u Europi.

Prema kontroverznom, desetljećima starom sporazumu između Europe i Sjedinjenih Država, Međunarodni monetarni fond povijesno vodi Europljanin, a Svjetsku banku američki državljanin.