inflacija raste

Svjetske burze padaju treći tjedan zaredom

21.04.2024 u 07:41

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene inflacije u SAD-u američka središnja banka neće smanjiti kamate tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,01 posto, na 37.986 bodova, no S&P 500 potonuo je 3,05 posto, na 4.967 bodova, a Nasdaq indeks 5,5 posto, na 15.282 boda.

Najveći tjedni pad S&P 500 i Nasdaq indeksa u više od godinu dana ponajviše je posljedica splasnulih nada u vezi kamata u SAD-u.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Zbog toga dužnosnici Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je, među ostalim, da ove godine nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna dulje razdoblje.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u srpnju.

„Tržište se nosi s nekoliko stvari – inflacija je viša nego što se očekivalo, pa bi kamate mogle ostati povišene dulje nego što se procjenjivalo. Uz to, povećane su geopolitičke napetosti, posebice na Bliskom istoku. Sve su to izlike trgovcima da s tržišta povuku dio zarade, nakon doista snažnog rasta cijena dionica pet mjeseci”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Indeksi su pod pritiskom i zbog solidnih, ali ne i snažnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,3 posto, na 7.895 bodova, a frankfurtski DAX 1,1 posto, na 17.737 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,1 posto, na 8.022 boda.