cdu i spd?

Berlin bi uskoro mogao dobiti konzervativnog gradonačelnika i neuobičajenu koaliciju

03.03.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Čelnik konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) za Berlin Kai Wegner najavio je u petak da će sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) voditi ravnopravne pregovore o sastavljanju buduće vlade grada-savezne pokrajine Berlina

"Sa SPD-om smo složni u mnogim pitanjima koja se tiču budućnosti grada i nadam se da ćemo brzo doći do dogovora i stvoriti jednu stabilnu i razumnu koaliciju", rekao je Wegner za javni servis RBB.

Nakon što je lokalni ogranak Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Berlinu, koja je do sada s Ljevicom i Zelenima vodila grad/pokrajinu Berlin, iznenada najavio da želi ući u koaliciju s pobjednicom ponovljenih izbora za berlinski parlament konzervativnom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), isto je u četvrtak najavio i berlinski ogranak CDU-a.

"Predsjedništvo berlinskog ogranka CDU-a jednoglasno je glasalo za ulazak u koalicijske pregovore sa SPD-om", rekao je glasnogovornik ogranka lokalnog CDU-a.

Prije toga je i aktualna SPD-ova gradonačelnica-premijerka Berlina Franziska Giffey iznenada najavila želju berlinskog SPD-a za ulazak u pregovore oko formiranje vlade u Berlinu s CDU-om.

Do jučer je sve ukazivalo na to da SPD, iako je na izborima 12. veljače izgubio vodeću poziciju, koju je preuzeo CDU, želi nastaviti tročlanu koaliciju sa strankom Zeleni i Ljevica, koja je na u Berlinu na vlasti od 2016.

Prema konačnim službenim rezultatima izbora u Berlinu Kršćansko-demokratska unija (CD) je pobjednik, s 28,2 posto. Iza nje slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i Zeleni s po 18,4 posto glasova, s time da SPD ima malu prednost od 53 glasa.

Slijedi stranka Ljevica s 12,2 te Alternativa za Njemačku s 9,1 posto, a Liberalno-demokratska stranka Njemačke (FDP) nije prešla izborni prag, stoji u konačnim rezultatima izbora za parlament grada-savezne pokrajine Berlina.

Radi se o ponavljanju izbora iz rujna 2021., koje je Ustavni sud Berlina poništio zbog brojnih nepravilnosti.

Giffey je potez SPD-a u Berlinu objasnila potrebom "poštivanja volje birača" s obzirom na to da to da je CDU pobjednik izbora.

CDU je prije nekoliko dana obavljao i razgovore sa Zelenima, ali je predsjedništvo dalo prednost koaliciji sa SPD-om.

U slučaju stvaranja koalicijske vlade između CDU-a i SPD-a, na čelo Berlina bi po prvi put nakon 2001. došao gradonačelnik-premijer iz redova konzervativnog CDU-a.

CDU je na iznenađenje mnogih, pobijedio na ponovljenim izborima u Berlinu, koji slovi kao pretežito lijevo-liberalno orijentiran grad.

Demokršćani su posebno tematizirali pitanje sigurnosti, posebice u četvrtima s pretežito arapskim stanovništvom, poput Neukoellna, gdje je u novogodišnjoj noći došlo do izgreda i napada na policiju i vatrogasce.

Berlin je podijeljen na konzervativniji zapadni i sjeverni dio te istočni i južni, koji u pravilu bira lijevo orijentirane stranke.