usvojen paket

Beograd pod izvanrednim mjerama u cilju suzbijanja zaraze koronavirusom

03.07.2020 u 14:59

Bionic
Reading

Srbijanska vlada je u petak na prijedlog Kriznog stožera usvojila paket izvanrednih mjera za Beograd kojima se, bez iznimke, ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova od 23 sata do šest sati narednog dana.

Uvodi se obaveza nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke udaljenosti od metar i pol, u svim zatvorenim prostorima, u javnom gradskom, prigradskom i u međugradskom prijevozu, a prekršiteljima je propisana kazna od oko 40 eura.

Vlada je donijela i odluku o zabrani okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom prostoru za više od 100 osoba, a na otvorenom prostoru do 500, a uz obvezu poštivanje fizičke udaljenosti od metar i pol.

Sve mjere usvojene za Beograd bit će na snazi do 18. srpnja.

U međuvremenu se odustalo od ranije najavljenog zatvaranja studentskih domova, a mjere će, nakon dogovora studenata s ministrom prosvjete Mladenom Šarčevićem, biti prilagođene aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Studentima zaraženima koronavirusom fakulteti će omogućiti dodatni rok za polaganje ispita.

Epidemiološka situacija je, osim u srbijanskoj prijestolnici, kritična i u Novom Pazaru, gdje je od četvrtka u 10 sati do petka u isto vrijeme preminulo petero oboljelih od covida-19, a jedna osoba je na respiratoru, dok se na bolničkom liječenju nalazi 205 pozitivnih pacijenata.