teška situacija

Gradonačelnik Beograda: Proglasit ćemo izvanredno stanje u gradu

03.07.2020 u 09:08

Bionic
Reading

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će gradski stožer u petak proglasiti izvanredno stanje u glavnom gradu Srbije na najmanje dva tjedna. U četvrtak je testirano preko 9000 ljudi, 359 je bilo pozitivnih na koronavirus. Preko 75 posto su ljudi iz Beograda. Raste broj zaraženih među mladima, a razvijaju se i teži oblici bolesti, objasnio je Radojičić

Kako prenosi RTS, donijet će se odluka o tri nove mjere - zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru (s distancom između osoba od 1,5 metara), odnosno 500 na otvorenom, zabrana rada noćnih klubova poslije 23 sata i eventualno će biti uvedene kazne za nenošenje maski.

Gradonačelnik Beograda kaže da ne postoji razlika u njegovom stavu kao liječnika i gradonačelnika i da se sluša mišljenje stručnjaka te provodi mjere koje predlažu.

'U ovom trenutku nema potrebe za zatvaranjem Beograda, ali ako bude potrebe da se zaštiti zdravlje građana, bit će provedena i ta mjera', kaže Radojičić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako bi on, da se samo njega pita, zatvorio Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na veliki broj novozaraženih u glavnom gradu.

Izvanredna situacija zbog povećanog broja zaraza proglašena je ranije i u Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Ivanjici i Tutinu.

Vučićeva najava o zatvaranju svih studentskih domova u Beogradu potaknula je u četvrtak navečer prosvjede više od tisuću studenata iz nekoliko domova, a okupili su se ispred Skupštine Srbije u središtu Beograda.

Studenti su, prosvjedujući do kasno u noć, zatražili da se poništi odluka o zatvaranju domova i da se studentima koji su zaraženi koronavirusom omogući dodatni rok za polaganje ispita.

Od ministra obrazovanja Mladena Šarčevića zahtijevali su da dođe na njihov prosvjed i ispuni zahtjeve te su najavili kako će u suprotnome prosvjed biti radikaliziran.

Srbija od 16. lipnja, a poglavito nakon izbora održanih 21. lipnja, bilježi kontinuirani rast broja novozaraženih na dnevnoj razini.

Tako je, prema službenoj statistici, 17. lipnja registrirano 76 zaraženih, a samo tijekom ovog tjedna zabilježeno je u srijedu 272, a u četvrtak 359 novozaraženih.

Ukupno je u Srbiji od početka epidemije 6. ožujka registrirano 15.195 oboljelih i 287 umrlih.

  • +8
Izbori u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC