POZITIVNI SIGNALI IZ BRUXELLESA

Beograd i Priština optimistični oko dogovora

17.04.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Srpski mediji pišu da je Beograd dobio bolju ponudu za rješavanje pitanja statusa Srba na sjeveru Kosova pozivajući se na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandara Vulina

Cilj sastanka visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i srpskim predsjednikom vlade Ivicom Dačićem je razmotriti sve mogućnosti kako bi se došlo do rešenja prije svega o ovlastima zajednice srpskih općina na Kosovu. 'Naš tim nije pogriješio što je odbacio prijedlog u prošlom krugu razgovora jer sada postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi', izjavio je Vulin za RTS.

Vulin je rekao da je nakon bilateralnog sastanka beogradskog tima s Catherine Ashton jasno da se može očekivati znatno povoljnija ponuda od one koja je ranije ovog mjeseca bila predložena. 'Hoće li to biti dovoljno da se postigne sporazum, tek trebamo vidjeti', rekao je Vulin. On se osvrnuo na izjavu kosovskog premijera Hashima Thacija da Priština ostaje pri stavu da buduća zajednica srpskih općina na Kosovu ne treba imati izvršne i zakonodavne ovlasti. 'To će ipak morati i nama reći', kazao je Vulin i naglasio da takve izjave ne doprinose uspjehu dijaloga.

Da je rešenje blizu, najavila je i kosovska ministrica za europske integracije Kosova Vlora Citaku. Ona je na Twitteru napisala da bi Srbija mogla prihvatiti sporazum o Kosovu koji nudi visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton. 'Izgleda da je Srbija razmislila i moguće je da će prihvatiti sporazum Visoke predstavnice Ashton. Dobre vijesti', navela je Citaku.