KRIZA U HSS-U

Beljak suspendirao Marijanu Petir i sto članova stranke

14.09.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) suspendirat će stotinjak članova stranke 'zbog opstruiranja izbora', a među njima je i HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir i drugi visokopozicionirani stranački dužnosnici

'Moram istaknuti da bi rezultat izbora bio bolji da nije bilo opstrukcije od nekih članova koji su radili protiv stranke. Stoga sam odlučio iskoristiti statutarne mogućnosti i prema svojim ovlastima privremeno udaljiti 100 članova stranke, među kojima su najeksponiranija imena Darko Koren i Marijana Petir. To ne znači njihovo izbacivanje, nego pokretanje postupka u kojem će pred stranačkim tijelima objasniti svoje postupke. Molim ih da se tijekom postupka suzdrže od komentara u medijima', rekao je Beljak. 'Imaju osam dana za žalbu, a oni koji se ispričaju neće biti sankcionirani', dodao je.

Beljak je na presici kritizirao Marijanu Petir zato što nije htjela biti na listi HSS-a kao dijela Narodne koalicije. Optužio ju je da je opstruirala izbore svojom aktivnošću na internetu tvrdeći da ona nije ni s kime u koaliciji i kaže da joj je obveza bila barem se pojaviti na jednom predizbornom skupu. Predsjednik HSS-a je ustvrdio da je dosta navijanja za jednu od navodno velikih stranaka te da u HSS-u mogu biti samo oni koji nose HSS u srcu. Uzeo je kao primjer Momira Karina, koji je otvoreno agitirao da se na izborima glasuje za kandidata HDZ-a Milana Kujundžića jer su iz istoga sela. Beljak je poručio da stranka danas ima pet zastupnika u Saboru, a dok ju je vodila njegova stranačka oporba, imali su samo jednoga. Zapitao se zašto 2011., kad su tako sposobni, nisu postigli bolje rezultate?

Marijana Petir napisala je na Facebooku kako je 'hrvatski narod na parlamentarnim izborima pokazao kojim putem želi ići i u koje vrijednosti vjeruje'.


'Svaki izbori imaju svoje pobjednike i svoje gubitnike. Pobjednicima čestitam. Nažalost, najstarija hrvatska politička stranka s jučerašnjih izbora nije izašla kao pobjednik, no članice i članovi HSS-a ostali su stajati na braniku vrijednosti koje HSS brani već 113 godina, pokazavši na ovim izborima da ne prate smjer kojim je stranku povelo novo vodstvo', stoji u objavi.

Također je napisala da 'HSS treba vodstvo koje poštuje njegove temelje i koje će se za njih boriti'. HSS je dio Narodne koalicije predvođene SDP-om koja je izgubila izbore od HDZ-a. Beljak je u utorak izjavio da HSS neće koalirati s HDZ-om te će u ovom mandatu biti oporba.