PAO DOGOVOR

Belgijski premijer postao prvi predsjednik EU

19.11.2009 u 21:43

Bionic
Reading

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije izabrali su u četvrtak navečer na izvanrednom summitu u Bruxellesu belgijskog premijera Hermana van Rompuya za prvog stalnog predsjednika Europskog vijeća, a Britanku Catherine Ashton za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, doznaje se iz diplomatskih izvora

Herman van Rompuy, 62-godišnji flamanski demokršćanin nije poznat izvan Belgije. U manje od godinu dana koliko je na čelu belgijske vlade uspio je smanjiti napetosti između Flamanca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijaca na jugu zemlje.

Članica britanske Laburističke stranke, barunica Catherine Ashton (53) zamijenila je prošle godine Petera Mandelsona na mjestu povjerenika Europske komisije za trgovinu. Njezin je izbor potpuno iznenađenje, pogotovo zato što nema iskustva na području vanjske politike.

Riječ je o početku provođenja Ugovora iz Lisabona kojemu je put otvorio irski referendum, te potpis, uz mnogo oklijevanja, češkog predsjednika Vaclava Klausa. Ashton i Rompuy dobili su podršku svih 27 lidera zemalja članica Unije, koji su se iza zatvorenih vrata dogovorili o najvišim funkcijama EU. Kandidatura Catharine Ashton uništila je sve izglede da bivši britanski premijer Tony Blair, koji je dugo vremena figurirao kao favorit, bude izabran za predsjednika EU.

Prvi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy izrazio je u četvrtak navečer nadu da će se tijekom njegova mandata u sljedeće dvije i pol godine EU širiti na one zemlje koje ispune uvjete.

"Nadam se da će se Unija širiti u sljedeće dvije godine moga mandata kako bi ušle one zemlje koje, naravno, ispunjavaju uvjete za to", rekao je Herman van Rompuy u svom prvom istupu nakon što je izabran za stalnog predsjednika Europskog vijeća.

U sljedeće dvije i pol godine izglede za ulazak ima samo Hrvatska, koja je ušla u završnu fazu pregovora te eventualno Island, koji još nije ni započeo pregovore, ali koji već primjenjuje dvije trećine zakonodavstva Europske unije.

Europska komisija je pripremila financijski paket za pristupanje Hrvatske, polazeći od pretpostavke da će postati članicom u siječnju 2012.