ususret izborima

Belgijski premijer: Ako se Trump vrati, Europa će morati biti jača nego ikad

Bionic
Reading

'2024. bit će ključna godina, u kojoj će naše demokracije i slobode biti stavljene na kušnju', poručio je premijer Belgije Alexander De Croo u utorak zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu nakon što su započeli šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU s početkom godine, a koje završava okončanjem ovoga saziva Parlamenta i novim europskim izborima od 6. do 9. lipnja

Belgija je po trinaesti put preuzela rotirajuće predsjedanje, u trenutku kada se Europska unija nalazi na raskrižju, suočavajući se s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, pandemijom, energetskom krizom, dezinformacijama, ekstremnim klimatskim događajima i obnovljenim sukobima na Bliskom istoku.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola poručila je kako je Parlament spreman ispuniti očekivanja građana uoči europskih izbora koji će se održati od 6. do 9. lipnja, kako bi Europa bila pravednija, konkurentnija i spremnija za digitalno doba.

'2024. bit će ključna godina, u kojoj će naše demokracije i slobode biti stavljene na kušnju', rekao je premijer Belgije Alexander De Croo eurozastupnicima u utorak u Strasbourgu na sjednici Europskog parlamenta, misleći na europske, ali i američke predsjedničke izbore:

'Ako nam 2024. ponovno donese 'Amerika na prvom mjestu', bit će više nego ikada 'Europa sama za sebe'', poručio je De Croo.

Tijekom svojeg predsjedanja Vijećem EU, Belgija će se usredotočiti na šest tematskih područja, a posebnu pozornost posvetit će održavanju potpore Ukrajini. Stoga je De Croo pozvao zastupnike da zadrže solidarnost s Ukrajinom i kontinuiranom vojnom potporom.

'Za Ameriku i druge naše saveznike, podrška Ukrajini je strateško pitanje, geopolitičko razmatranje. Za nas Europljane, podrška Ukrajini je egzistencijalna. To je srž naše sigurnosti i našeg prosperiteta', rekao je.

Pozivajući na otvaranje europskih tržišta kapitala kako bi se potaknule inovacije te Industrial uz Green Deal, belgijski premijer je rekao kako je jedan od 'najvećih izazova održati europsko gospodarstvo jakim i živahnim'.

'Europa ne može postati ekonomski muzej', naglasio je ističući kako ćemo 'morati ubaciti u višu brzinu', ako želimo ostati inovativni, kreativni, kapitalno bogat i produktivan kontinent.

'SAD su dale svojoj industriji ogroman fiskalni poticaj. Baza subvencija od 1,2 trilijuna dolara od koje se trzaju čak i najveće europske države članice. S druge strane, vidimo kako Kina jača svoj stisak nad svjetskim tržištem', poručio je De Croo.

  • +7
Migranti na Lampedusi Izvor: Profimedia / Autor: Cecilia Fabiano cecili / LaPresse / Profimedia

Govoreći o migracijama, rekao je da je podrška koordiniranijem i integriranijem vanjskopolitičkom pristupu dio rješenja. U tu svrhu pozvao je na široka partnerstva s trećim zemljama kako bi im se pomoglo da postanu stabilnije.

De Croo je također rekao da EU mora učiniti sve što može kako bi okončala patnje u Izraelu i Palestini. Pozvao je na otvaranje više sigurnosnih i otvorenih humanitarnih koridora u Gazi. Istaknuo je kako EU mora podržati Izrael u oslobađanju njihovih talaca te mora pomoći zemlji u njezinoj legitimnoj borbi protiv terorističke organizacije Hamas.

Govoreći u ime svojih političkih skupina, Benoît Lutgen iz redova europskih pučana (EPP) izrazio je žaljenje što belgijski premijer nije spomenuo poljoprivrednike te nije pokušao umiriti i zaštititi europsko stanovništvo. Hilde Vautmans (Renew) pozvala je na produbljivanje EU prije sljedećeg proširenja i istaknula kako se odluke više ne bi trebale donositi jednoglasno.

'Trebalo bi stvoriti europsku vojsku i Ministarstvo vanjskih poslova EU-a', rekla je.

Sadržaj je dio projekta EU: solidarnost i oporavak koji se realizira u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj.