REVOLUCIJA U AUSTRIJI

Bečki kardinal: Gay is O.K.!

03.04.2012 u 11:15

Bionic
Reading

U Austriji je Katolička crkva vrlo pomirljivo reagirala na činjenicu da je za člana laičkog Savjeta svećenika izabran 26-godišnji homoseksualac Florian Stangl, koji sa svojim partnerom živi u registriranom partnerstvu. Bečki kardinal Schoenborn je pozitivno iznenadio javnost svojom izjavom da Crkva Stanglov izbor ne smatra upitnim

'U raznolikosti Savjeta svećenika ogleda se raznolikost današnjih putova života i vjere. Tako u tom tijelu postoje i članovi čiji životni stil nije u potpunosti u skladu s idealom Crkve. No, gledajući njihov angažman u vjeri, kao i trud za životom koji sveukupno teži vjeri, Crkva je radosna što ima takve ljude. Time se naš ideal, naravno, ne dovodi u pitanje.'

Ove kriptične riječi je austrijskim medijima dostavio bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn, komentirajući upite o tome koji je službeni stav Katoličke crkve u Austriji o tome što je 26-godišnji homoseksualac izabran za jednog od laičkih predstavnika u Savjetu svećenika bečke nadbiskupije. Iz namjerno konfuznih rečenica se ipak može jasno iščitati da kardinal Schoenborn nema ništa protiv takvog izbora, što je za Katoličku crkvu popriličan korak naprijed. Barem u Austriji.

A cijela se frka digla oko Floriana Stangla, dugogodišnjeg vjernika i prakticirajućeg katolika. Ovaj rođeni Bečanin živi u mjestu Stuetzhofen sa svojim partnerom Alexanderom već pet godina, a inače se bavi pedagogijom. Stangl je bio i ministrant, pjeva dugi niz godina u crkvenom zboru, a od 2009. pomaže u Caritasu osobama s poteškoćama u razvoju.

Stangl se kandidirao na izborima za katoličke laike, koji čine Savjet svećenika, a koji su ove godine specifični i po tome što je izabran velik broj žena. Katolička crkva u Austriji, suočena s pobunom liberalnih svećenika, pokušava se već neko vrijeme reformirati i približiti realnosti 21. stoljeća, pa je Stanglov izbor izazvao veliko zanimanje javnosti.

Konzervativni crkveni krugovi su bili protiv toga, no konačnu je odluku donio kardinal Schoenborn. Florian Stangl kaže da uopće nije pomišljao da bi njegov ljubavni život s dugogodišnjim partnerom mogao predstavljati problem, s obzirom da godinama volontira na humanitarnim projektima Crkve te je bio 'povrijeđen zbog takve reakcije'. 'Zapitao sam se jesam li u pravoj vjerskoj zajednici', izjavio je Stangl za bečki dnevnik Der Standard.

Ipak, nakon razgovora s kardinalom Schoenbornom odlučio je ne povući se: 'Bio je vrlo otvoren, zainteresiran i iskren.' Čini se da je i mladi angažirani gay katolik Stangl impresionirao kardinala, koji je onda presudio da nikakve kontroverze nema.