'a joj, mala, ti u plavoj bluzi...'

[ANKETA] Bećar je proglašen krivim, što mislite: Je li ga trebalo kazniti ili ne?

30.11.2018 u 15:41

Bionic
Reading

Više od tri godine od prekršajne prijave član HKUD-a Valpovo 1905 Branimir Čolaković proglašen je krivim zbog pjevanja bećarca policajki koja je osiguravala folklornu manifestaciju i to po Zakonu o ravnopravnosti spolova. Pravosudni progon mladog folkloraša podijelio je javnost. Pitamo stoga vas: Mislite li da je Čolaković trebao biti osuđen?

Mladi Čolaković je prema presudi policajki uputio stih: 'A joj, mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće, pa mi se nag...', dok on tvrdi da je pjevao 'A joj, mala, ti u plavoj bluzi, priđi bliže, pa mi se nag...'

Istini za volju, to ne mijenja poruku. A poruka bećarca uvrijedila je policajku Mariju Iličić, koja je također nekoć bila folklorašica.

'Počinio je prekršaje jer je sporni bećarac otpjevao na javnom mjestu, pred mnoštvom gledatelja i drugih sudionika, s ciljem stvaranja ponižavajućeg i uvredljivog okruženja na temelju razlike u spolu, čime je povrijedio njezino dostojanstvo i ujedno ju je vrijeđao i omalovažavao prilikom vršenje službe. Nije, stoga, prihvatljivo pozivanje na njegovo građansko pravo slobode izražavanja jer je prilikom ostvarivanja istoga počinio prekršaje i time povrijedio građanska prava i slobode oštećenice', zaključila je sutkinja.

'Bećarac je ponos ovog kraja. Zar smo mi Slavonci zbog toga vulgarni tipovi koji vrijeđaju žene', pitao se Čolakovićev odvjetnik nakon osuđujuće presude dok je sam Čolaković poručio kako će i dalje pjevati bećarce.

Pravosudni progon podijelio je javnost. 'Slučaj s bećarcem samo je još jednom pokazao da seksizmi postoje svuda oko nas. Dobar je znak da se zbog toga podignula prekršajna prijava jer još uvijek na terenu, pogotovo kada se radi o nasilju nad ženama i u obitelji, imamo mnogo rodno neosviještenih policajaca', kazala je aktivistica Sanja Sarnavka.

Tvrtko Zebec, nekadašnji ravnatelj Instituta za etnologiju i predsjednik Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, komentirao je kako 'ako se gleda samo pravna strana, onda smo u slijepoj ulici i do izražaja dolazi paradoks kad se u pravne okvire želi smjestiti nečiji osjećaj identiteta i kulture'.

  • +2
Bećar je kriv zbog pjevanja bećarca pred policajkom te mora platiti 2000 kuna Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Kad bismo tako nastojali zaštititi ljudska prava, ne bismo smjeli pričati ni viceve. S jedne strane, ako oštro gledamo prema policajki koja je željela zaštititi svoja rodna prava, možemo reći da ne razumije tradiciju i nema simpatija za tradicijski način izražavanja. A s druge strane, treba razumjeti njene osjećaje', poručio je.

Ivan Ivančan, umjetnički ravnatelj ansambla Lado, nije blagonaklono komentirao bećarac mladog Valpovčana. 'Nama je bećarac svetinja, a u recentnom slučaju bećarac je iskorišten kao alibi za bezobrazluk!’, kazao je 2015. za tportal.