EKSTREMNA DESNICA PROTIV

Beč podiže spomenik dezerterima iz Hitlerove vojske

02.10.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Austrijski mediji javljaju da će gradske vlasti u Beču podignuti spomenik svim dezerterima iz njemačke vojske tijekom Drugog svjetskog rata. Spomenik podiže vladajuća koalicija, dok mu se protive ekstremno desničarska Slobodarska stranka i neka udruženja njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata

Ako se pita austrijskog predsjednika Heinza Fischera što misli o vojnicima Wehrmachta koji su tijekom Drugog svjetskog rata dezertirali, dobit će se jasan odgovor: 'Tko je Hitlerovom Wehrmachtu okrenuo leđa tijekom Drugog svjetskog rata, tko se opirao sudjelovanju u tom ratu, taj se ne može usporediti s klasičnim dezerterom koji je napustio jednu demokratsku vojsku.' No čini se da taj Fischerov stav nije uvjerio sve one u Beču koji se protive podizanju spomenika dezerterima iz Wehrmachta, što je namjera crveno-zelene gradske vlasti.

O spomeniku je dvije godine raspravljao Odbor za žrtve nacističke vojske i pravosuđa, no kako je rekao predstojnik bečkog Ureda za kulturu Andreas Mailath-Pokorny, 'vrijeme radnih skupina je gotovo'. Bečka vlast sada traži odgovarajuću lokaciju za spomenik dezerterima Wehrmachta, a u igri je veliki Trg heroja u centru grada, oko čemu ipak ima prijepora.

Predstavnici ekstremističke Slobodarske stranke, koja redovito koketira s antisemitizmom, neonacizmom dok ksenofobiju otvoreno i sustavno izražava, nisu za takav spomenik uz objašnjenje da 'dezerterstvo ne može biti herojski čin koji se treba glorificirati spomenikom'. Ipak, nema sumnje da će spomenik biti postavljen kada se nadležni dogovore o pravoj lokaciji za njega.