TRAGEDIJA U DOBOJU

Beba umrla par sati nakon cijepljenja

05.04.2011 u 20:00

Bionic
Reading

Beba stara tek dva mjeseca iznenada je umrla samo nekoliko sati nakon što je u ponedjeljak cijepljena u Domu zdravlja u Doboju. Iako se u priopćenju iz Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske navodi da je 'najvjerojatnije riječ o vremenskoj koincidenciji smrti djeteta i primanja cjepiva', točan uzrok iznenadne smrti zdrave bebe znat će se tek nakon obdukcije

Beba koja je umrla tijekom noći, u ponedjeljak je cijepljena protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DiTePer), poliomijelitisa (OPV) i hemofilus influence B (HiB). Kako pišu Nezavisne, dijete je bilo zdravo, po rođenju je primilo cjepivo protiv hepatitisa B, dok je drugu dozu protiv hepatitisa B primilo s mjesec dana, a primilo je i BCG cjepivo.

Smrtni slučaj bebe u utorak su Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske prijavili epidemiolog higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja i rukovoditelj Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Doboj.

Iz Instituta tvrde da su cjepiva, koja se koriste pri redovitom cijepljenju djece u Republici Srpskoj, ispravna i dodatno testirana u Agenciji za lijekove Srbije, te da do sada nisu zabilježene nikakve komplikacije nakon cijepljenja ovom cjepivom.

Ipak, nakon što je prijavljena smrt bebe u Doboju, formiran je tim stručnjaka iz Instituta, Regionalnog zavoda i Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Doboj koji će istražiti sve detalje ovog slučaja, što uključuje kompletnu analizu zdravstvenog stanja djeteta, njegovih roditelja te obdukciju tijela.