SNIMKA NA INTERNETU

BBC pomogao Slovencima da uhvate izbjeglice

18.09.2015 u 21:15

Bionic
Reading

Kamera britanske mreže BBC snimila je u petak ujutro izbjegličku skupinu kako prelazi Schengensku granicu nedaleko od graničnog prijelaza Hrvatske i Slovenije, prenijeli su slovenski mediji

Snimka BBC-jeva novinara objavljena na internetu pokazala je skupinu kako prelazi granicu stotinjak metara od graničnog prijelaza Bregana/Obrežje čime je stvorena iluzija da je granica prohodna i bez slovenskih patrola.

No, kako piše ljubljanski list "Žurnal", odmah nakon objave videoisječka slovenska policija područje je preletjela helikopterom i počela tražiti ilegalne migrante kojima ulazak u Sloveniju nije dopušten ako nemaju valjane dokumente sa Schengenskom vizom.

U blizini mjesta koje je snimala BBC-jeva ekipa nalazi se gostionica Kalin, smještena na samoj granici, koja je postala poznata i u svjetskim medijima jer se njezina kuhinja nalazi na hrvatskom, a većina preostalog prostora na slovenskom teritoriju.

"Ovo nije prvi put ovih dana da sam vidio izbjeglice", kazao je vlasnik gostionice Kalin za "Žurnal".

Rekao je da je pospremao kada je mimo gostionice prošla spomenuta skupina koju su snimali engleski novinari.

"No, sada je ovdje sve puno policajaca koji su izbjeglicama pred gostionicom postavili barikadu", rekao je Kalin i pokazao empatiju prema izbjeglicama.

"Žao mi ih je, sigurno ne bježe iz svojeg doma zato što im je ondje bilo dobro", rekao je gostioničar koji nije otkrio je li im pomogao hranom i pićem.

Slovenska policija popodne je ponovo upozorila da ilegalni prelazak granice nije dopušten i da je kažnjiv s 500 eura, a još veća je kazna onima koji izbjeglicama pružaju pomoć.

Nove podatke o tome koliko je izbjeglica noću i tijekom dana ušlo u Sloveniju ilegalnim puteljcima i kukuruzištima mimo graničnih prijelaza policijska uprava Novo Mesto koja vodi evidenciju o ovom dijelu međudržavne granice objavit će u petak navečer.