STROGI LOCKDOWN

Bavarska uvela obavezno nošenje FFP2 maski, zatvoreno skoro sve osim crkvi

18.01.2021 u 15:01

Bionic
Reading

U Bavarskoj je od danas u javnom prometu, u trgovinama i rijetkim otvorenim lokalima obavezno nošenje maski FFP2, skupljih i kvalitetnijih od običnih kirurških ili pamučnih maski kakve su dosad bile obavezne na javnim mjestima. To su maske koje filtriraju najmanje 94 posto čestica iz daha

Bavarska je dosljednim i strogim mjerama broj zaraženih uspjela smanjiti na najmanju razinu od listopada, među najboljim su saveznim državama u Njemačkoj u rezultatima borbe protiv korone, no premijer Markus Söder i dalje se zalaže za još strože mjere. Pozvao je na zajedničku borbu protiv korone među članicama EU.

'Najbolja stvar bila bi jedinstvena europska strategija u borbi protiv korone', izjavio je Söder za Frankfurter Allgemeine Zeitung. A ako to ne bi uspjelo, trebalo bi ponovo uvesti granične kontrole, poručio je, ističući da je ta mjera već pomogla u proljeće, piše Jutarnji list.

Bavarska je i inače prednjačila u Njemačkoj po uvođenju strogih pandemijskih mjera, što je njezinog premijera učinilo najpopularnijim političarem u čitavoj zemlji nakon kancelarke Angele Merkel. Po anketama, najviše Nijemaca bi željelo da upravo Bavarac Markus Söder bude kandidat za novog kancelara na izborima u rujnu, na kojima se Angela Merkel više neće natjecati.

Uoči proglašenja zakonske obaveze nošenja FFP2 maski, bavarska vlada podijelila je 2,5 milijuna tih maski siromašnima, umirovljenicima i pripadnicima rizičnih skupina, a prvih tjedan dana neće se kažnjavati one koji ih ne budu nosili.

U katoličkoj Bavarskoj gotovo sve je zatvoreno, ali ne i crkve. U crkvama je i dalje dovoljno nošenje običnih maski.

Njemačka je produžila mjere zatvaranja do kraja siječnja, a kancelarka Angela Merkel inicirala je sastanak s regionalnim čelnicima u utorak kako bi raspravili strože mjere.