crkveni nauk

Batarelo o podršci pape Franje homoseksualcima: I papino privatno mišljenje samo je privatno mišljenje

22.10.2020 u 09:55

Bionic
Reading

Mnogo prašine podignula je izjava pape Franje, u novome filmu objavljenom u srijedu, u kojem je kazao da bi homoseksualce trebalo zaštititi zakonom o izvanbračnoj zajednici, što je jedna od njegovih najjasnijih poruka vezanih za prava gej osoba

Čelnik katoličke udruge Vigilare Vice John Batarelo na Facebooku je komentirao Papine riječi i podijelio tekst portala quovadiscroatia.com koji ima različito mišljenje od poglavara Katoličke crkve u pogledu spomenute problematike.

Batarelo kaže da je njegov jedini komentar taj da stoji uz službeni nauk Crkve, naročito iz dokumenta Kongregacije za nauk vjere pod naslovom 'Promišljanja u svezi sa zakonskim prijedlozima o priznavanju zajednica istoga spola'.

'Dokument je objavljen 2003. A tu je i katekizam i učenje Crkve kroz sva vremena. Sve ostalo je naklapanje... a čim se p. James Martin uzbudio, kao i svi liberalni sekularni mediji, znate da ne može biti dobro', poručio je Batarelo.

Potom je u sljedećoj objavi zahvalio portalu Quo Vadis Croatia za razmišljanje i donošenje relevantnog crkvenog učenja. 'A privatno mišljenje je... privatno mišljenje, čak i od Pape. Jedino crkveni nauk obavezuje vjernike katolike', napisao je Batarelo.

Katolički aktivist je dodao i da je vrlo zanimljivo da filmić i Papine 'izjave', kao i one o 'gradnji mostova a ne zidova', dolaze nekoliko tjedana prije američkih izbora... 'Petre, Petre, quo vadis (lat. kamo ideš, op.a.)?' zavapio je Batarelo.

Podsjetimo, Papa je u spomenutom filmu kazao da homoseksualci imaju pravo na obitelj.

Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno', rekao je Papa u dokumentarcu 'Franjo'.

'Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to', dodao je.

Papa se time referirao na vrijeme u kojem se kao nadbiskup Buenos Airesa protivio istospolnim brakovima, ali je podržavao ideju da se prava istospolnih parova na neki način pravno zaštite.