IZAĐITE NA IZBORE

Baš svaki glas je važan

27.12.2009 u 09:48

Bionic
Reading

'Svi su oni isti', razočarani je stav koji se često može čuti o političarima i jedan od glavnih argumenata za izbornu apstinenciju. Uvjerenje da se izborima 'ništa neće promijeniti na bolje' stiže ponajviše od onih koji su od višestranačke demokracije i uspostave samostalne Hrvatske očekivali uglavnom samo dobro i pozitivno: instantnu političku i nacionalnu slobodu i slobodu govora, pravnu državu, ali i pravdu, ekonomski boljitak, kvalitetnije školstvo i zdravstvo, cvatuću kulturu...

Ipak, poput mnogih postkomunističkih zemalja, od kojih većina nije proživjela ratno iskustvo, Hrvatska se bori s recesijom, tvrdoglavom i snažnom korupcijom, preslabom pravnom državom, pregolemim i nedovoljno efikasnim državnim službama, s pritiscima na medijske slobode, ali i s brojnim predrasudama tradicionalnog patrijarhalnog društva – prema ženama, različitim nacionalnostima, drugačijim životnim stilovima, itd.

Još smo daleko od idealne Hrvatske – kakvu je sanjao pjesnik u politici Vlado Gotovac – ali koraci prema naprijed su vidljivi i rezultat su napora i entuzijazma brojnih građanki i građana ove zemlje. Ipak, našim današnjim izlaskom na izbore sasvim se sigurno neće dogoditi čudo, čak postoji i velika vjerojatnost da ne pobijedi kandidat/kinja kojeg ćemo zaokružiti. No, danas, direktno svojim glasom biramo osobu koja bi trebala biti lider s vizijom hrvatske budućnosti i koja će nas sljedećih pet godina predstavljati u svijetu te imati snažan mandat nad hrvatskim oružanim snagama i sigurnosnim službama.

Čudo se neće dogoditi, ali neobično je važno nikada ne zaboraviti da je svaki, baš svaki, glas važan – i da nijedna promjena bez našega glasa nije moguća. Boljeg sustava od predstavničke demokracije – bez obzira na sve njezine nesavršenosti - za sada nemamo na raspolaganju; zato treba prihvatiti pravo da biramo i odgovornost za odabrano.

I kao što je s vama i za vas pratio ovu izbornu kampanju, tportal će ovaj izborni dan i uzbudljivu večer i noć rezultata izvještavati s biračkih mjesta, iz Državnog izbornog povjerenstva i izbornih stožera kandidata, a naši će analitičari komentirati prve rezultate. Zato iskoristite ovu božićnu nedjelju za svoje građansko pravo i obavezu i sudjelujte u izboru nove hrvatske predsjednice ili predsjednika!