mikoplazma pneumonije

Barušić o mogućnosti epidemije upale pluća u Hrvatskoj i hripavcu kojeg je sve više

24.11.2023 u 20:56

Bionic
Reading

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić rekao je za središnji Dnevnik HRT-a kako u Hrvatskoj zasad ne postoje podaci koji bi upućivali na epidemijski potencijal upale pluća. Osvrnuo se i na širenje hripavca, za koje je rekao da je u daljnjem porastu budući da je zabilježeno više od 860 slučajeva

Objasnio je kakva je bakterija mikoplazma pneumonije, kako se prenosi te na koji način se liječi.

- Radi se o bakteriji koja izaziva tipične upale pluća, ako govorimo o infekcijama donjeg dišnog sustava. Radi se o bolesti koja se prenosi respiratornim i kapljičnim putem, rekao je Barušić za središnji Dnevnik HRT-a.

Dodao je da je to bolest ponajprije djece starije od pet godina i mlađih odraslih.

- Što se tiče kliničkih slika, one se najvećim dijelom mogu zbrinjavati ambulantnim putem, a u vrlo malom broju slučajeva djeca se moraju hospitalizirati, objasnio je.

Osvrnuo se i na redove u kineskim bolnicama te istaknuo da je do širenja zaraze dijelom došlo i zbog slabljenja prirodnog imuniteta.

- Vjerojatno je to jedan efekt koji se vidi u ovom postpandemijskom razdoblju gdje su određene epidemiološke mjere oslabljene, odnosno smanjene na jednu nižu razinu. Svi oni uzročnici kojima je populacija bila izložena u pretpandemijsko doba - sada dolaze do izražaja, jer društvo nije prokuženo prirodnim prebolijevanjem, poručio je.

Ustvrdio je kako vjeruje da nije samo mikoplazma pneumonije u pitanju, budući da su prema izvješću WHO-a tu i brojni virusni uzročnici.

Barušić je naglasio da prema trenutnim podacima nema naznaka da bi moglo doći do epidemije.

- Što se tiče situacije u RH, ona je trenutno takva da nemamo nikakvih podataka za bilo kakav epidemijski potencijal, poručio je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Objasnio je kako se mikoplazma pneumonije viđa kod djece praktički svakodnevno te da se nekad čak i ne detektiraju.

- Klinička slika je u početku nespecifična. Kada se bolest prepozna, važno je da se može adekvatno liječiti. Treba spomenuti da značajan broj prolazi asimptomatski, kazao je.

Hripavac i dalje u porastu

Barušić je istaknuo da je širenje hripavca i dalje u porastu.

- U odnosu na prošli tjedan, hripavac je u daljnjem porastu, prema informacijama HZJZ-a - s današnjim danom je 861 prijavljeni slučaj hripavca, i dalje je to dominantno u dobi iznad 10 godina, rekao je. Objasnio je da je "teško reći u kojoj je fazi hripavac s obzirom na neki vrhunac". - Nema onih teških kliničkih slika, osobito kod najranjivijih pacijenata, a to su mala necijepljena djeca, dodao je.

Barušić je upozorio na nedovoljnu procijepljenost djece.

- Činjenica je da imamo necijepljene djece. To je jedan od problema koji je pogodovao širenju infekcije u ovom periodu, rekao je.

  • +8
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Kazao je da je "neizloženost onim uobičajenim patogenima u pandemijsko doba" mogla pridonijeti širenju zaraze, ali je i ustvrdio da su mjere za vrijeme COVID-a bile opravdane. Otkrio je i koliko je cjepivo učinkovito.

- Cjepivo je prije svega obavezno, ali nije da dovodi do trajne zaštite. Prema različitim istraživanjima, traje od četiri do pet pa do deset godina, zaključio je Barušić na HRT-u.