liječili ga antibioticima

Papa otkrio da je imao upalu pluća: 'Osjetio sam oštru bol, ali nisam izgubio svijest'

30.04.2023 u 22:38

Bionic
Reading

Papa Franjo, kojemu je 86 godina, otkrio je u nedjelju da je imao "akutnu upalu pluća" zbog koje je krajem ožujka bio hospitaliziran, ali je rekao da i nadalje želi putovati

"Osjetio sam oštru bol pred kraj audijencije (29. ožujka), ali nisam izgubio svijest", rekao je Sveti Otac, rođen u Argentini, u razgovoru s novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao iz posjeta Budimpešti.

"Imao sam visoku temperaturu (...), liječnik me je odmah uputio u bolnicu", dodao je, rekavši da je imao "akutnu i jaku upalu u donjem dijelu pluća".

"Tijelo je dobro reagiralo na lijek. Zahvaljujući Bogu, sad vam to mogu ispričati", rekao je. Papa je tri dana bio u bolnici u Rimu, a izašao je 1. travnja nakon liječenja antibioticima. Jorge Bergoglio je kao mladić bolovao od akutne pleurezije (upala plućne maramice) pa su mu kirurški odstranili dio desnog plućnog krila.

  • +3
Papa Franjo u avionu na povratku iz Mađarske Izvor: EPA / Autor: VINCENZO PINTO / POOL

Tijekom zadnjeg zdravstvenog incidenta nastala je zbrka u komunikaciji koja je potaknula glasine o Papinu zdravlju jer je Vatikan prvo bio priopćio da je riječ o zakazanim bolničkim pretragama, a poslije da Papa ima bronhitis. Odgovarajući na pitanje o skorim putovanjima, Franjo je potvrdio da početkom kolovoza planira poći u Lisabon, gdje se održava Svjetski dan mladih, a u rujnu u Marseille i u Mongoliju.

"Program (planiranih putovanja) me pokreće", našalio se. Zdravlje Jorgea Bergoglija, koji je za papu izabran 2013., sve je krhkije, napose zbog bolova u koljenu zbog kojih se mora kretati u invalidskim kolicima.